Kanske har du eller någon i din närhet råkat ut för diskbråck – ajajaj, det är absolut inget roligt med diskbråck. Detsamma skulle såklart gälla om det är din hund som är i smärta.

Diskbråck är tillståndet som sker när diskarna mellan ryggkotorna har flyttat på sig och pressas istället mot ryggmärgen. Detta är såklart någon som gör att hunden får ont och du ska besöka en veterinär. Mer om behandling längre ner.

Vilka hundraser kan få få diskbråck?

Diskbråck kan egentligen alla hundar råka ut för, men det har visat sig vara vanligare med diskbråck hos raser som har en, i förhållande till sin storlek, längre rygg; så som taxar.

Orsaker till diskbråck

Det finns egentligen ingen direkt orsak till varför vi eller våra hundar får diskbråck, utan det som sker är att något har brustit eller kanske blivit förkalkat vilket leder till att diskarna hamnar fel och trycker på ryggmärgen.

Diskbråck kan leda till stor smärta hos din hund och i värsta fall förlamning.

Symptom vid diskbråck

Smärta är det absolut tydligaste symptomet hos din hund. Även förlamning om det tragiskt nog skulle gå så långt med diskbråcket.

Hundar kan tappa känseln i bakkroppen vid diskbrock.

Behandla diskbråck

Beroende på hur din hund mår och vilka symptom den uppvisar kan veterinären välja att behandla på lite olika vis.

Vid lätta symptom: Veterinären kan välja att behandla med smärtstillande medicin och vila.

Vid starkare symptom: Operation kan vara nödvändigt för att din hund ska kunna fortsätta att leva ett bra liv. Den är en komplicerad operationer och komplikationer kan tyvärr uppstå.

Rehabilitering efter operation

Som hundägare är det viktigt att veta om att komplikationer kan uppstå men även att en lång rehab väntar för hunden efter avslutad operation.

Konsultera alltid med din veterinär så att du vet vad planen är före, under och efter behandling. Det är viktigt att du är införstådd i vad som väntar.

Statistiken visar på att det är stora chanser för att din hund ska kunna få ett bra liv trots diskbråck och operation

Lämna ett svar