Villan är skaffad, barnen har kommit och nu är det dags att ta steget att skaffa en mysig familjehund? Då har du kommit helt rätt!
En familjehund är en hund som klarar av höga ljud, högt tempo, att bli “klappad” på speciella sätt av barnen, ja en familjehund är en hund som tolererar det mesta!

Liksom människor är alla hundar olika. Så du kan aldrig vara helt säker på att en specifik hundras kommer att passa in i just din familj eller med dina barn. Denna listan är dock en bra början för att få lite koll om vilka hundar som vanligtvis fungerar bra med barn och som familjehundar.

Här får du en lista på 5 barnvänliga hundraser som kommer passa in perfekt i familjen!

Läs även: 5 allergivänliga hundraser

5 familjehundar

1. Irländsk setter

En Irländsk setter som är i högt grönt gräs.
Irländsk setter i gräset ute på promenad med familjen

Man kan helt klart kalla den Irländska settern för den optimala familjehunden. Hundrasen gillar att omringa sig med människor och att röra på sig under hela dagen. En Irländsk setter är en busig hund som du och dina barn kommer ha flera fantastiska år tillsammans med! Helt klart en älskvärd och energisk familjehund.

2. Golden retriever

Golden Retriever med pinne i mun och solen i bakgrunden. Fin familjehund.
Golden retriever har fångat en pinne. Fin familjehund!

En av de mest intelligenta och kärleksfulla hundraserna som finns där ute. Om inte en Golden är en familjehund så vet vi inte vad. Massa energi att dela med sig av, gillar att mysa och älskar apport. Det är bara att träna upp dina barn till att kasta iväg saker (svårt va?) så kan en Golden retriever mer än gärna hämta tillbaka dom. Familjehund utan dess like, och fina är dom!

3. Labrador retriever

Labrador retriever med tungan hängandes ut
Labrador retriever – en lojal, snäll och lekfull familjehund

Labrador retriever är enligt den svenska kennelklubben Sveriges mest populära hundras, vilket gör att den finns i massivs av familjer runt om i vårt avlånga land. Vad gör då hundrasen till en populär familjehund? En Labrador retriever lär sig snabbt att anpassa sig till hemmet, är enkelt att träna och lätt att få rumsren.

Ge labradoren kärlek så kommer du ha en väldigt fin hund som kan göra dina barn trötta i många år!

4. Beagle

Beagle på väg ner i en båt
En nyfiken Beagle som vill ut och åka båt med familjen

En Beagle kommer aldrig tröttna på att leka med dig och dina familjemedlemmar. Det är en smart hund som gillar att vara i rörelse och framförallt att apportera. En familjehund för familjen som gillar att vara aktiv.

5. Collie

Collien är en självständig familjehund

Alla känner vi väl igen hunden Lassie? Det var just denna hunden som för över 20 år sedan gjorde rasen Collie till en riktig familjehund. Collien är en självständig hundras men kommer leka med dina barn och även vilka skydda dom. En fin familjehund som gärna är för sig själv.

Försäkra dina familjehundar

Oavsett vilken hundras du väljer så är det viktigt att försäkra din fyrbetene vän ifall något skulle inträffa. Labrador är Sverige vanligaste hundras, här hittar du hundförsäkring till labradorer.

Hoppas du hittar en hund som passar för just er familj!

3 svar till “Familjehund? 5 bästa hundraserna för familjen”

    Lämna ett svar