Att hundar är bra på att simma vet vi nog alla om egentligen. Trots att vi släpper i våra hundar i tro och hopp att dom är bra simmare så är det tyvärr flera hundar som dör varje år på grund av att de drunknar.

Varför drunknar hundar?

Hundar drunknar oftast för att de inte kan ta sig upp från vattnet på något smidigt vis. Även fast du som hundägare ser din hund kan det vara svårt att lyckas få upp den om det inte finns något bra sätt att få upp hunden på. En genomblöt stor hund väger nämligen väldigt mycket mer än vad man kan tro.

Efter ett tag blir hundar, liksom människor, trötta av att ligga och padla för att hålla sig ovanför vattenytan. En blandning av chock och utmattning gör att hunden då tyvärr kan drunkna.

Drunkning kan på ett väldigt enkelt sätt undvikas. Genom att använda en flytväst för hundar!

Flytväst för hundar

Liksom att du som människa använder en flytväst för dig själv och dina barn när ni är ute till havs, så bör du se till att dina fyrbenta vänner också har en flytväst på sig.

Det finns en del saker att tänka på när du ska köpa en flytväst till din hund första gången.

  1. Köp en flytväst som passar storleken på din hund. Exakt som för flytvästar till människor så är det viktigt att västen sitter bra på din hund. Är västen för liten så kommer den inte göra någon nytta, hunden kommer alltså inte flyta. Är västen för stor kan hunden drunkna av att västen åker upp, men inte hunden. Samt att hunden kanske glider ur västen.
  2. Köp en flytväst med ett handtag så du kan lyfta hunden. Skulle ni vara ute på en båt och hunden skulle hamna i vattnet är det bra att kunna lyfta upp den smidigt. Detta blir såklart svårare på en större hund, men på en mindre hund underlättar det.
  3. Köp en ordentlig väst. Gör lite research på västar och köp en väst som verkligen håller länge och är säker. Som med all annan skyddsutrustning i livet. Är det för billigt, så är den kanske inte tillräckligt bra.

Undvik att behöva använda din väst

Flytvästen för din hund ska förhoppningsvis inte behöva komma till nytta. Du bör som hundägare alltid försöka förebygga skador och annat som din hund kan bli skadad av.

När du rör dig runt hav och annat vatten så ska du som hundägare alltid, likt dina barn, ha lite bättre uppsyn kring vart din hund håller hus och hur den agerar. Se till att hunden redan har flytvästen på sig när ni anländer till vattnet, på så vis har du redan börjat att förebygga en väldigt tråkig händelse.

Skulle det vara så att din hund håller på att drunkna så grips inte av panik. Försök att se vad som behöver göras och hur du på snabbast och bästa vis kan få upp din hund i båten eller på land. Detta är självklart enklare sagt än gjort, men väl värt att tänka på.

Har hunden fått i sig vatten och inte andas så kan du på mindre hundar lyfta dom i bakbenen och hålla dom upp och ner så att vattnet kan rinna ut. Större hundar lägger du på sidan och kontrollerar att luftvägarna är fria.

Åk sedan direkt till din närmsta veterinärmottagning och få din hund kontrollerad.

Lämna ett svar