Börjar det bli dags att para din tik med en hanhund för att få flera mysiga små valpar? Det kan vara bra att inför veta hur kommande veckor kan komma att se ut så att du är förberedd på vad som händer.

I denna texten går vi igenom allt som berör dräktighet, hur lång hunden är dräktig och hur varje vecka under dräktigheten ser ut.

Vad betyder att hunden är dräktig?

Att din tik är dräktig innebär att den är havande med valpar. Vad vi människor skulle kalla att vara gravid. Den stora skillnaden mellan en tiks dräktighet och en kvinnas graviditet är tiden som tiken och kvinnan är havande.

Hur länge är tiken dräktig?

Normalt sett är tiken dräktig mellan 58 – 68 dagar, vilket motsvarar ca 8-9 veckor. vet man exakt när ägglossningen hos tiken var så kan man ganska exakt räkna på 63-64 dagar, detta är såklart svårt att veta om man inte arbetar med uppfödning.

Så ser veckorna ut

Hunden är alltså dräktig i ca 9 veckor och vi kommer försöka förklara hur varje vecka ser ut, allt för att du ska kunna veta så mycket som möjligt och förbereda dig och din tik.

Vecka 1

Det är svårt att direkt se något på din tik att den är dräktig så tidigt som vecka 1. Hanhundar kan fortsatt visa intresse i tiken. Vissa tikar kan ändra humöret mot det lite lugnare hållet ganska direkt efter parningen.

Vecka 2

Fortsatt svårt att veta om parningen gick som tänkt. Ha tålamod och läs vidare till vecka 3.

Vecka 3

Nu kan kanske vissa veterinärer och uppfödare känna på hundens buk och ta reda på om den är dräktig eller inte. Tiken kan även visa lite mindre intresse i maten runt vecka 3.

Vecka 4

Nu går det för första gången att se på ett ultraljud om din tik är dräktig! Det är svårt att se exakt antal valpar och även fast du ser valpar är det inte säkert att dom föds. Foster kan dö i livmodern fram till vecka 5.

Vecka 5

Nu kan man med ögat börja se på tikens mage att den är dräktig. Syns självklart olika på olika raser.

Vecka 6

På ultraljudet går det äntligen att se hur många valpar som ligger där inne i magen.

Vecka 7

Under sjunde veckan går det att känna valparna röra sig inne i tikens mage genom att hålla en hand på magen. Mysigt!

Vecka 8

Förbered hemmet för valpar och ta väl hand om din tik så att hon har en fin och lugn plats som hon kan förbereda för valparna. Din tik kommer under vecka 8 gå ner i tempo och det bör även du göra.

Vecka 9

Dräktigheten håller på till nionde veckan och nu är det dags för valpar! Se till att du är redo för valparna med papper, sängar, vaccin och allt vad valpar innebär.

Då är det redo för valpning

Under sista veckan är det viktigt att ta temperaturen på tiken regelbundet. När hundens temperatur börjar sjunka är det ett tecken på att det är dags för valpning.

Lämna inte tiken själv utan håll den sällskap så att den känner sig lugn. Inom några timmar till ett dygn från att temperaturen har sjunkit kan första hunden komma ut.

När visar sig skendräktighet?

Du kan i flera veckor tro att hunden är skendräktig då den beter sig exakt som om den var gravid. Läs mer om skendräktiga tikar här.

Lämna ett svar