Ja hur länge löper en hund egentligen? Och vad innebär det egentligen att hunden löper? Detta och mycket annat går vi igenom här i artikeln.

Här hittar du en veterinärklinik i din kommun

Vad innebär det att hunden löper?

Många tror att “löpa” innebär att det är hundens menstruation, men så är det alltså inte. Att hunden löper är när tiken har ägglossning, alltså tikens fertila period.

Hur ofta löper en hund?

Hur ofta en hund löper är olika från hund till hund, men vanligtvis är det från 1 till 4 gånger per år. Det viktiga att ha koll på är att det är återkommande löpperioder varje år.

Yngre tikar kan däremot ha lite oregelbundna löpperioder under året. Kolla med hundens mamma och se hur hennes löpperioder ser ut, detta går att göra eftersom att löp är ärftligt mellan tikar.

Hur länge löper en hund?

Löpet går igenom flera olika stadier som vanligtvis pågår i ungefär tre veckor, men även detta kan skilja mellan tikar. Det är egentligen de två första stadierna som vi kallar för löp, för- och höglöp.

Till vilken ålder löper tikar?

Tikar löper genom hela sitt liv och är alltså alltid dräktig. Även fast så är fallet är det inte alltid bra för en tik att få valpar eftersom att hennes fysiska status kanske inte klarar av påfrestningen. Kolla alltid med en veterinär online om du är osäker.

Löpcykelns olika stadier

Som vi nämnde ovan finns det olika stadier i hundens löp där de två första är det vi menar när vi pratar om löp.

  • Förlöp
  • Höglöpet
  • Efterlöp
  • Vilofas

Förlöp

Förlöp räknas från dag noll, alltså första dagen som du kan se en ljus blödning från tiken. Förlöpet varar vanligtvis i snitt i nio dagar.

I denna stadien vill tiken attrahera hanhundar till sig, och detta ofta genom att kissa mer under promenader.

Höglöp

Det är nu ägglossningen sker och tiken är redo för parning. Blödningarna avtar under höglöpet. Även detta stadie pågår i ungefär nio dagar. Men som alltid kan det skilja sig.

Ska ni försöka er på att få valpar och det är första gången så är det bra att prata med en veterinär för att verkligen ta reda på vilket stadie av löp som tiken är i.

Efterlöp

Efter att hölöpet kommer efterlöpet, och det pågår i ungefär två månader. Det är under detta stadier som tiken skulle kunna bli skendräktig. Detta kan vara en jobbig period för din tik. Ser du symptom på skendräktighet kan du kontakta en veterinär.

Vilofas

Efterlöpet följs upp av en vilofas. Det är då perioden som är tills att nästa löp börjar. Hur länge denna perioden pågår skiljer mellan hur ofta din tik löper på ett år.

Hur länge blöder en hund som löper?

Din tik blöder under första stadiet som kallas förlöp. Under nästa stadie som är höglöpet ska blödningarna sluta. Förlöpet pågår i snitt i nio dagar, men normalt kan också vara upp till tre veckor.

Läs även: 10 allergivänliga hundraser

Svar till “Hur länge löper en hund?”

Lämna ett svar