2020 var året då fler än någonsin valde att skaffa hund. Hela 11% fler hundar skaffades jämfört med året innan. Kanske är du också sugen på en hund, men är orolig för kostnaderna? Vad kostar en hund? Vad kostar vaccinationer och försäkringar? Här reder vi ut vad en hund kostar i månaden så att du kan förbereda dig så bra som möjligt.

Vad kostar det att köpa en hund?

Den första kostnaden som uppstår är att köpa själva hunden, och det är ofta en ganska stor kostnad. Kostnaden beror självklart på vilken ras du vill köpa, men även från vilken uppfödare och vilken stamtavla hunden har.

Att hundar är dyra att köpa visar på att uppfödaren tar det seriöst. På så vis lyckas man få bort oseriösa köpare som bara vill ha hunden för en lite stund, men också att hunden fått de vaccin som den behöver.

I genomsnitt kostar en blandrashund 1000 – 8000 kronor. Men kan kosta betydligt mycket mer. I exemplet nedan kommer vi utgå från en Golden Retriever som kostade 15 000 kronor, och det är ingen överdriven kostnad för en hund.

För att hämta hem hunden säkert i bilen behöver du en säker bur. Sen kommer du garanterat behöva någon typ av sele eller koppel till hunden.

Läs: Det stora testet av hundselar (extern länk till Hundfixarn.se)

En kostnad som du inte kommer ångra är en hundkurs, så den räknar vi in, så du kanske slipper den sista kostnaden nedan!

Överblick: Engångskostnad
Inköp av hund15 000 kr
Hundsele/koppel200 kr
Bur (för bil)2000 kr
Hundkurs2000 kr
Vaccination600 kr
Tvätta dyr matta på kemtvätt1000 kr
Total engångskostnad 20 800 kr

Köpa en hemlös hund

Ska du köpa hund tycker vi alltid du bör kolla hundar som inte har något hem. Två seriösa aktörer som Veterinärkartan stöder är Hundar utan hem & Hundstallet.

10% av årskostnaden en klinik betalar för att synas på Veterinärkartan går oavkortat till dessa föreningar.

Så mycket kostar en hund per månad

Utöver kostnaden för hunden så tillkommer flera kostnader varje månad som är bra att vara förberedd på. Självklart skiljer kostnaderna sig åt beroende på ras och storlek på hund. I exemplet har vi en mellanstor Golden Retriever.

Kostnad av mat

Bra foder för en mellanstor hund kostar ca 650 kr per månad.

Försäkring

En försäkring kan vara dyr, mellan 1200 -5000 kronor per år. Så låt oss säga ca 300 kronor per månad.

Tillbehör

Godis, leksaker, filt, fästingskydd och dylikt räknar vi kostar ca 100 kronor per månad.

Vård av päls

En Golden behöver pälsvård en gång per kvartal, och kostnaden uppgår i snitt till ca 100 kronor per månad.

Medlemskap i kennelklubb (valbart)

Här finns länsklubbar och rasklubbar, och kostnaden kan skilja lite beroende på län och ras. Men låt oss säga ca 600 kronor per år, 50 kronor per månad.

Hunddagis (valbart)

Pris på hunddagis kan skena iväg beroende på vart i Sverige du bor och hur ofta du behöver ha din hund på dagiset. Många hunddagis tar en kostnad för hela året, även om du kanske inte har hunden där på semester. I snitt får vi nog räkna med ca 2500 kronor per månad.

Överblick: Månadskostnad
Matkostnad650 kr
Försäkring300 kr
Tillbehör100 kr
Pälsvård100 kr
Medlemsskap50 kr
Hunddagis2500 kr
Total månadskostnad 3700 kr

Totala kostnader kan skilja

Kostnaderna ovan är estimat som självklart kan gå både upp och ner. Besök hos veterinärer är inte med i beräkningen och dessa kan bli en tråkig kostnad, så att ha en bra försäkring är viktigt.

Nu hoppas vi att du har fått en bättre koll på vad en hund kostar och vilka kostnader som sker löpande under hundens liv.

Lämna ett svar