Att upptäcka att din älskade hund har maskar kan vara en chock men det är så vanligt att det inte borde vara alltför förvånande. Någon gång i livet kommer de flesta hundar att stöta på maskar. För många orsakar de inga stora och bestående problem. Ett fåtal hundar kommer att få sin hälsa allvarligt påverkad, varför det viktigt att få dem avmaskade regelbundet för att hålla dem vid god hälsa.

Lyckligtvis kan regelbunden avmaskning som en del av din hunds hälsoplan hålla parasiterna i schack och säkerställa att din hundkamrat förblir i toppkondition.

Vilka typer av maskar kan min hund få?

Det finns många typer av maskar en hund kan få:

Spolmask
Hakmask
Lungmask
Hjärtmask
Binnikemask
Piskmask


Vilka är de vanligaste maskarna som finns hos hundar?

De vanligaste hos hundar är spolmaskar och bandmaskar som kan påverka andra djur som katter och kaniner, såväl som människor. Lungmask blir också vanligare. Det kan göra ditt husdjur allvarligt illamående och är ibland dödligt.

Tecken och symtom på maskar hos hund

Att upptäcka maskar i din hunds avföring, eller runt deras botten, är aldrig trevligt, men för vissa hundar är det det enda sättet du vet att de har dem. Andra hundar har inte ens dessa tecken och du bör se upp för andra symtom.

Ett av de klassiska tecknen är att det kliar i i rumpan – maskarna kan irritera din hunds rumpa när de slingrar sig ut och får dem att försöka lindra klådan. Andra symtom inkluderar synliga maskar i din hunds avföring, synliga maskar runt ryggången eller i päls, och synliga maskar när hunden kräks. Hunden kan också drabbas av uppsvälld mage, viktminskning, ökad aptit, konstant hunger, låg energi, andningssvårigheter, hosta eller svimning och diarré, ibland innehållande blod. Lungmask kan leda till överdriven blödning.

Vad är maskbehandling?

Det finns många olika behandlingar för att rensa bort ett maskangrepp och/eller förhindra dem. Vissa ges oralt medan andra är en lokal punktbehandling. Vissa kommer att bli av med bara en typ av mask medan andra kommer att täcka flera arter.

Hundar kommer att komma u kontakt med maskar under sin livstid, men regelbunden avmaskning kan förhindra att någon infektion får fäste.

Vuxna hundar behöver ett avmaskningsmedel ungefär var tredje månad, din veterinär kan rådge dig att ge det mer eller mindre ofta beroende på deras livsstil och aktiviteter.

Varför ska jag ge min hund avmaskningsbehandling?

För vissa hundar orsakar maskar inga symtom alls men för andra kan de vara allvarligare. Ju mer etablerad en infektion är, desto mer sannolikt är det att orsaka hälsoproblem. I väldigt svåra fall kan det orsaka dödsfall, det händer som tur var väldigt sällan.

Maskar från din hund kan också infektera dig och din familj – en annan anledning till varför det är viktigt att ge dem regelbunden maskbehandling. Spolmaskägg, som finns i hundavföring, kan förorena ytor. Flugor kan sprida äggen och om en person vidrör en förorenad yta och sedan munnen så kan de bli smittade.

Barn är mest utsatta och även om det är sällsynt, om de får i sig ägg, kan maskar utvecklas i tarmen och kan också orsaka blindhet eller hudutslag. Spolmaskägg kan förbli smittsamma i marken i flera år, varför det är viktigt att snabbt rensa upp efter din hund och tvätta händerna regelbundet.

Vilken ålder ska jag få min valp avmaskad för första gången?

Din valp kommer att ha speciell avmaskningsbehandling beroende på dess ålder och vikt, men vanligtvis bör avmaskning börja vid tre veckors ålder. De kommer sedan att ha en maskbehandling varannan vecka tills de når 16 veckor.

Efter det måste du avmaska ​​så ofta som din veterinär rekommenderar baserat på deras miljö, livsstil och aktiviteter.

Hur förhindrar jag att min hund får maskar?

Du kan inte förhindra att din hund får maskar under sin livstid, men du kan behandla dem regelbundet för att se till att maskar inte orsakar några bestående problem. Hur ofta de behöver behandlas beror på deras livsstil, och din veterinär kan ge ytterligare råd.

Hur ska jag avmaska ​​en hund?

Avmaskning bör göras regelbundet för att förhindra återinfektion och om du har mer än en hund i ditt hushåll, behandla dem samtidigt. Många behandlingar kommer i tablettform som du kan gömma i mat eller en favoritgodis. Vissa behandlingar som kommer i pulverfom som kan vara lättare att dölja om din hund vägrar en tablett. Punktbehandlingar som placeras på huden fungerar också bra, se bara till att du gör det på baksidan av huvudet där din hund inte kan slicka av den.

Vissa parasiter kommer också att vara resistenta mot vissa mediciner. Din veterinär kommer att kunna ge dig råd om vad som är bäst för ditt husdjur.

Lämna ett svar