Överbett kanske inte verkar som en allvarlig sjukdom för din hund, men grova felriktade tänder kan leda till svårigheter att äta ,blåmärken och skador i tandköttet, dålig andedräkt och olika typer av tandproblem inklusive tandförfall och tandköttsinflammation.

Lyckligtvis finns det sätt att åtgärda problemet innan det är för sent.

Vad är ett överbett?

Ett överbett är ett ärftligt genetiskt tillstånd där hundens underkäke är betydligt kortare än överkäken. Det kan också kallas utbuktande käke eller malocclusion , men resultatet är detsamma – hundens tänder är felplacerade. Med tiden, när hunden biter, kan det hända att tänderna inte låser ihop som dom ska, vilket gör dem ännu mer sneda eftersom käken inte kan växa ordentligt.

Överbett är vanligare hos vissa raser

Överbett är ett problem som är särskilt vanligt hos raser med smala, spetsiga nosar, som Collies, Shelties, Taxar, Schäfrar, Borzois (Rysk Vinthund) och alla olika korsade raser som inkluderar dessa.

Behandling av ett överbett

Tandprov hos valpar är det första steget för att minimera obehag och effekter av ett överbett. Valpar kan visa tecken på ett överbett så tidigt som 8 till 12 veckor gamla, och när en valp når 10 månaders ålder blir deras käkjustering permanent och eventuell överbettsbehandling kommer att bli mycket svårare.

Detta är ett relativt kort fönster för att upptäcka och korrigera överbett, men det är inte omöjligt.

Korrigera mindre överbett

Små överbett korrigeras ofta på egen hand i takt med att valpen blir äldre, och regelbunden tandborstning av hundens tänder kan hjälpa till att förhindra att överbiten blir värre. Om hunden visar tecken på överbett är det bäst att undvika “dragkamp”, ​​då det kan sätta extra press på käken och öka belastningen.

Korrigera allvarliga överbett

Om ett överbett är av allvarligare grad kan tandkirurgi behövas för att korrigera felinriktningen. Även om det inte är nödvändigt av kosmetiska skäl (ett litet överbett kan se fult ut men påverkar inte hunden och invasiva korrigerande åtgärder skulle vara mer smärtsamma än fördelaktiga) kan en veterinär rekommendera ingrepp i svåra fall.

Det finns distanser, hängslen och andra ortodontiska tillbehör som kan placeras på hundens tänder för att korrigera ett överbett.

Hur lång tid tar det att korrigera ett överbett hos hunden?

Eftersom hundars mun växer snabbare än människors mun kan dessa tillbehör endast behövas i några veckor eller månader, men i extrema fall upp till två år.

Om hunden är tillräckligt ung är vanligtvis utdragning av tänderna att föredra för att korrigera ett överbett. Valpar har mjöltänder, och när de tänderna är felriktade kan avlägsnande av käktänderna lossa käkbenet och låta det växa ordentligt och anpassa sig innan “vuxentänderna” kommer in.

Valpen kommer att vara känslig några veckor, men ett ingrepp skadar inte hunden.

Överbett kan vara oroande för dig och din hund, men med rätt vård och behandling kan överbet minimeras eller helt korrigeras samtidigt som din hunds tandhälsa bevaras.

2 svar till “Överbett hos hund”

 1. Hej!
  Vad kostar en sån där korrigering av överbett? Misstänker att det inte går på nån försäkring…
  Undrar också om det är nödvändigt? Om man inte gör en korriging och det rättar inte till sig när hunden växer. Hur kommer hunden ha det då?
  Funderar nämligen på att ta över en valp som ägarna säger har kraftigt överbett. Valpen har 4 raser i sig.

  Mamman är paudurpuff/ pappilon
  Pappan är pappilon/chihuahua

  Mvh Åsa Torstensson

  Svara
 2. Hej! Jag har en shihtzu kille som nu är tio månader. När han var tre månader så togs två mjölktänder ut för han har överbett( i överkäken). Hur går jag vidare? Då specialisten i Spånga bytte tjänst och jag vet inte om det behövs ytterligare korrigeringar av hans tänder.Vad gör jag?Annika

  Svara

Lämna ett svar