Hur gammal blir en katt?

Katter lever längre än någonsin 2022. Med förbättringar i närings- och veterinärmedicin inklusive vacciner och terapeutiska medel lever katter till över 15 års ålder och i vissa fall över 20 år.

Längre ner hittar du en tabell där du kan konvertera kattens ålder till människoår.

Vad beror livslängden på?

Livslängden beror på många saker, inklusive en viktig faktor – om din katt är en katt inomhus eller utomhus.

Som kattägare vill man gärna veta ungefär hur länge man kan förvänta sig att sin katt kan tänkas leva. Informationen hjälper till med praktisk planering och emotionell beredskap. Och medan ingen kan säga dig exakt hur lång livslängd din katt kommer att ha, tillåter statistik oss att svara på frågan “Hur gammal blir en katt?” Uträknat på en stor mängd data.

Följ Veterinärkartan på Facebook – Var med och diskutera

Livslängden för katt som anges i referenstexter varierar, men en bra, genomsnittlig siffra är 10 till 15 år. En annan statistik som veterinärer vanligtvis använder i praktiken är följande:

Katter som tillbringar betydande oövervakad tid utomhus tenderar att leva i ca ca 10 års tid, medan innekatter kan förväntas leva några år längre, till cirka 15-20 års ålder.

Den äldsta rapporterade innekatten, Creme Puff levde till den var 38 år gammal.

Utomhuskatter lever i allmänhet kortare liv på grund av att de är mer benägna att vara involverade i trauma som motorfordonsolyckor eller hundattacker. Utomhuskatter är också mer mottagliga för flera livshotande virus som sprids genom stridighet eller kontakt med en infekterad katt.

Dessa siffror kan verka låga, men de representerar ett genomsnitt av livslängden på gamla, välskötta kattungar men även olyckliga individer som dog tidigt av sjukdom eller olycka; och alla däremellan.

En katts ålder i människoår

En annan intressant sak med en katts ålder och något som vi ofta frågar oss är: “Hur gammal är min katt i mänskliga år?” Låt oss på Veterinärkartan berätta!

Läs även: Hundår i människoår

En ofta citerad formel säger att vi bör multiplicera en katts faktiska ålder med fem för att få sin ålder till mänskliga år, men detta är felaktigt eftersom katter upplever hela sin spädbarnstid, barndom och en stor del av sina tonår under det första åren av deras liv. Ett diagram som producerats av American Animal Hospital Association och American Association of Feline Practitioners gör ett mycket bättre jobb med att jämföra människors och katters livsstadier:

Kattens ålderMänsklig ålder
0-1 månad0-1 år
2-3 månader2-4 år
4 månader6-8 år
6 månader10 år
7 månader12 år
12 månader15 år
18 månader21 år
2 år24 år
3 år28 år
4 år32 år
5 år36 år
6 år40 år
7 år44 år
8 år48 år
9 år52 år
10 år56 år
11 år60 år
12 år64 år
13 år68 år
14 år72 år
15 år76 år
16 år80 år
17 år84 år
18 år88 år
19 år92 år
20 år96 år

Så håller du din katt frisk och hälsosam

 • Observation – din roll är avgörande för att märka små förändringar i din katt beteende eller allmän välbefinnande. Du kan göra detta genom att själv utföra en mini-fysisk undersökning (om du är osäker på hur du gör det, fråga oss nästa gång din katt besöker).
 • Var också på jakt efter förändringar i vattenintag, aptit, andningsmönster, pälskvalitet, klumpar och knutor, hosta, fysiska förmågor, toalettvanor och till och med skötselvanor.
 • Rutinvaccinationer, fråga din veterinär om detta nästa gång
 • Regelbundna veterinärundersökningar inklusive fysisk undersökning
 • Balanserad kost som passar din katts ålder
 • Behåll ett hälsosamt viktintervall genom att ha koll på maten du ger
 • Träning – delta regelbundet lek för att katten ska röra sig
 • Ge dom en stressfri miljö

Var med och diskutera med andra djurägare på Facebook!

10 svar till “Så gammal blir din katt”

 1. Lille katt, lille katt, lille söööta katta… vet du att, vet du att, deeeet är mörkt om naaaatta

  Svara
 2. Min katt är 12-13 år gammal och har lite problem med munnen och eventuell fått med njurarna är de värt att försöka rädda honom? Han är en utekatt och levt igenom en del men nu är han ganska smal och svag

  Svara
  1. Klart att det är lönt, be såklart om åsikt av vet! Lycka till

   Svara
  2. VI tycker absolut du bör ta kontakt med en veterinär. All lycka till!

   Svara
  3. Hej,
   Om din katt fortfarande lever, ge honom kolloidalt silver och mjau blötfoder. Min katt blev av med TR tack vare silvret. Han fick diabetes av veterinärfodret som innehåller för mycket kolhydrater men fick ordning på sockret tack vare Mjau.

   Svara
 3. varför finns ingen hemveterinär på gotland, skulle underlätta då jag har mycket rädd katt och själv inte ta mig till veterinär

  Svara
 4. Min katt är 23 år leker med mina skosnöre delar en räkmacka o köttbullsmacka lite leverpastej samt rekomenderat torrfoder från veterinär. utanför fönstret har jag en dörrklocka på fönsterblecket så jag hör när han vill komma hem o visa vilken fin mus han har fångat. besöker vet 2ggr/år för njure o diabetes. jag är snart 80 och hoppas att vi kan åldras tillsammans. jag tror att samtal o kärlek o dela bedd förlänger livet för oss båda.

  Svara

Lämna ett svar