Sällskapshundar, även kallade grupp 9 hundar, är hundraser som sedan en lång tid tillbaka är hundar som är avlade till just sällskap. Vi människor mår enligt studier bättre av sällskap – varför inte ta sällskap av en mysig sällskapshund då. Om det är din plan har du kommit helt rätt. Här ger vi dig tips om de mest populära sällskapshundarna som garanterat kommer passa in hemma hos dig.

Läs även: Familjehundar

1. Mops

Mopsen är en utpräglad sällskapshund som härstammar från 700-talets Kina. Rasen som vi känner igen den idag är det engelsmännen som har avlat fram sedan 1500-talet.

Med en mops får du en hundras som trivs bra i sällskap och som gärna är med där det händer och glänser.

Vikt: 6,5–8 kg
Storlek: Liten
Pälsvård: Minimal pälsvård

2. King charles spaniel

Här får du underbart sällskap med en väldigt utpräglad sällskapshund. Bättre sällskap i hemmet och på promenaderna finns inte. Rasen börjades importeras till Sverige under 1800-talet.

Vikt: 5–9 kg
Storlek: Liten
Pälsvård: En gång i veckan

3. Pudel

En av de klokaste sällskapshundarna är pudeln. Pudeln finns i fyra olika raser och alla är klassade som sällskapshundar.

Storlek: Finns i 4 olika raser: Toy (24–28 cm), dvärg (28–35 cm), mellan (35–45 cm) och stor (45–60 cm).
Pälsvård: Klippa den med jämna mellanrum – beror på om du vill ha kortklippt eller i päls


All lycka till i jakten på den perfekta sällskapshunden till just dig – vi hoppas att du har fått en liten hjälp på vägen! Är du allergisk så har vi också en lista med 10 allergivänliga hundar.

3 svar till “Sällskapshundar”

 1. Hej.
  Svårt att komma fram till en hundras min man o jag vill köpa.Vi tycker lite olika.Blir svårt då.Sällskapshund,som inte fäller,frisk ras,o heller inte skäller o inte har jaktinstinkt?Har ni något bra tips?Dock Inte mops eller Boston terrier.
  Mvh Helén Englund i Värmland.

  Svara
  1. Hej Helén,
   Ja det kan ju vara väldigt svårt att komma fram till något. Gillar ni att gå långa promenader? Hur har ni tänkt att aktivera hunden? Vilken storlek är ni intresserade av? 🙂
   Jag skulle även rekommendera dig att gå med i Veterinärkartan på Facebook, där kommer du att få mycket hjälp 🙂

   Allt gott!

   Svara

Lämna ett svar