Att katter för öronskabb är vanligt, speciellt katter som vistas utomhus. Det är vanligare att yngre katter drabbad än äldre. Om du misstänker att din katt har drabbats av öronskabb är det viktigt för att så fort som möjligt kontakta sin veterinär för att avhjälpa problemet direkt.

Vad är öronskabb och hur drabbas katter

Öronskabb hos katter är inger trevligt, skabb är faktiskt parasiter som lever och förökar sig i kattens hörselgångar. Det låter som något taget ut ur en film, men tyvärr är det fakta. Skabben är svåra, nästintill omöjliga att se med ögat men det sekret som uppstår som består att döda och levande skabb och dess avföring är möjlig att se. För att överleva äter skabben hudavlagringar som bildas inuti katten öron.

Katter kan drabbas av öronskabb på flera sätt, det vanligare är dock smitta mellan djur via direktkontakt. Äldre katter som inte har symptom kan lätt smitta kattungar som har lägre motståndskraft. Detta gäller även kattmamman som får ungar, vilket gör det viktigt att alltid kontrollera en dräktig kattmamma för öronskabb.

Vilka symtom på öronskabb visar katten?

  • Skabben ger ordentligt med klåda, så var observant på katter som är besvärade och kliar sig redigt i trakterna runt öronen
  • Öronskabb kan ge en brunsvart sörja i kattens öra, inte helt olika öronvax
  • Katten agerar onormalt och skakar ofta på huvudet
  • Sår eller dylikt runt katten öron som uppstår av för mycket kliande

Hur behandlar man öronskabb hos katter?

Det finns flertalet behandlingar mot öronskabb hos katter. Det vanligaste är med hjälp av ett spot-on preparat mot öronskabb/parasiter. Ibland krävs det att man använder ett inflammationshämmande läkemedel i katten öron. Öronskabb hos katter är otroligt smittsamt, så om du misstänker att en av katterna där hemma har öronskabb ska man kolla upp alltihopa. Tänk på att öronskabb hos katter även kan smitta hundar.

Vad ska man göra om man tror att en katt har öronskabb?

Om du misstänker att din katt lider av öronskabb, och känner igen någon av symptomen listade ovan är det viktigt att kontakta en veterinär för rådgivning. På Veterinärkartan listar vi veterinärer, kolla vilken klinik som ligger närmast dig här.

Svar till “Öronskabb katter”

    Lämna ett svar