Hur gammal blir en kanin?

En kanin i vilt tillstånd blir oftast inte äldre än 2 år gammal. Men jag är tveksam till att du är här för att få reda på hur gammal en kanin blir i vilt tillstånd.

Kanske ropar barnen efter en kanin och du vill få reda på hur länge ni kan behöva ha den hemma eller så vill du få reda på hur många trevliga år du har kvar med din kanin. Du har oavsett kommit helt rätt!

Hur länge lever en kanin?

Dvärgkanien lever i genomsnitts i ca 8 år men vissa raser som t.ex. hermelinkaniner kan bli upp emot hela 10-12 år.

De största raserna bland kaniner blir sällan äldre än 6 år gamla, som t.ex. belgisk jätte som i genomsnitt blir 5 år gammal.

Världens äldsta kanin

Enligt Gunniess rekordbook blev den äldsta kanin som har levt hela 18 år gammal!

Detta kan du göra för att din kanin ska bli så gammal som möjligt

Kastrering både hos hanen och honan är en sak du kan göra för att din kanin ska leva läng…

Läs mer
 • 0

5 allergivänliga hundar

Dags att skaffa hund trots du är allergisk - vi ger dig raserna

Finns det egentligen några allergivänliga hundar att få tag i för den allergiska? Just den frågan ställer sig väldigt många förväntansfulla och hoppfulla människor med hundallergi.

Så finns det några allergifria hundar? Det enkla svaret på frågan är nej. Ingen hundras är tyvärr helt allergifri. Men om du är allergisk mot hundar så finns det vissa raser som passar bättre för dig och ditt hushåll.

Spara på hundens hals med en hundsele

Allergener i hundar kan skiljas mellan raser och till och med kullar. Så därför att det viktigt att du som intresserad hundägare träffar hunden några gånger innan du väljer att köpa hem den.

Så, nu till saken denna texten ska handla om. Om du är allergisk mot hundar så har du kommit rätt. Vi ger dig här 10 allergivänliga hundraser!

5 allergivänliga hundar 1. PUDEL

Pudeln är nog en av de första hundraserna man tänker på o…

Läs mer
 • 11

Recept – Veganska Hundben

Receptet är gjort av Sarah Nyman - Baka med matte

Alla recept hittar du här

Veganska hundben

Ett hundgodis av pumpapuré och jordnötssmör som din hund garanterat kommer att gilla, sen är dom väldigt fina att titta på också! Våga testa en själv, så gott!

2 dl pumpapuré0,5 dl jordnötssmör2 msk rismjöl3 dl glutenfritt havregryn eller havremjöl

Sätt ugnen på 175 grader

Gör havremjöl genom att mixa havregryn med en stavmixer i några sekunder.

Rör ihop alla ingredienser med en sked och knåda det sista med händerna. Tillsätt ev mer mjöl om degen känns klibbig.

Kavla ut till ca 0,5 cm tjock deg. 

Stansa dina kakor med valfri form och för över på ett bakplåtspapper på en plåt.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i 20 minuter. Ta sedan ut dem och vänd på dem en gång - grädda ytterligare 5 minuter.

Du förvarar bäst kakorna i en …

Läs mer
 • 0

Ovanliga hundnamn i Sverige

Är du på jakt efter ett ovanligt hundnamn?

Att hitta på ett unikt och ovanligt hundnamn kan vara svårt. Förmodligen har du redan några förslag i huvudet. Vi har tagit fram en lista på 100 ovanliga hundnamn i Sverige. 50 hundnamn till hanar och 50 till tikar. Dessa namn är vanliga i USA men ytterst ovanliga här i Sverige.

Läs även: Topp 100 vanligaste hundnamnGå igenom alla namnen och se vilket du tror kan passa din hund.

Flera sätta att komma på ovanliga hundnamn Gör ett namn av det första du ser eller tänker på, till exempel en tandkrämstub, namnet kan då bli Tuben.Dom två första bokstäverna i husses och mattes namn. Till exempel, Daniel och Rachel blir Dara.Översätt ett ord du gillar på svenska till ett annat språk, jag gillar till exempel pinjenötter, det på italienska blir Pinoli, ett urgulligt namn.Prova att översätt dina favorit ord här. 50 ovanliga hundnamn på hanar BaileyMaxCharlieBuddyRockyJakeJackTobyCodyBusterDukeCooperRileyHarleyB…
Läs mer
 • 0

Skaffa katt – 10 saker du måste veta innan du skaffar en kattunge

Många säger att hunden är människans bästa vän, men jag vet en hel del som skulle säga emot här. En kattungar är något av det sötaste vi har på denna planet och att skaffa en katt är en så härlig känsla! En katt kommer vara en fin vän till dig där hemma i många många år. Men en katt kräver ett ansvar utav dig i form av kärlek, tid och inte minst pengar.

Så för att du ska ge dig själv de bästa förutsättningarna för att bli en så bra kattägare som möjligt kommer här 10 saker och tips som är bra att veta inför du skaffar en katt.

1. SKAFFA EN HEMLÖS KATT

Jag tycker att det är viktigt att börja en lista för att skaffa katt med denna punkten. Det finns väldigt många hemlösa katter som mer än gärna skulle vilja ha ett fint nytt hem och en fin familj som bryr sig om dom. Så när du ska skaffa katt, kolla då ditt lokala katthem om det finns några katter.

Jag garanterar att du kommer göra rätt genom att hjälpa en katt och du kommer få tillbaka den …

Läs mer
 • 0

Hundnamn – Dom 100 vanligaste hundnamnen i Sverige på hanar och tikar.

Hundnamn - hur väljer man?

Att välja namn på sin hund kan vara svårt. Hur väljer man ett namn på sin älskling? En start kan vara att gå igenom listan nedan med Sveriges 100 vanligast hundnamn. Kanske hittar du något som passar på din pälsboll.

Molly dominerar bland hundarnas namn

Molly är det absolut vanligaste hundnamnet i Sverige, och har sitt ursprung från engelska namnen Margareth och Mary. Hundar vars namn är Molly firar sin namnsdag den 28 februari, glöm inte att skäm bort dom då!

I Sverige har 8714 människor namnet Molly varav 7780 använder det som tilltalsnamn. Alltså nästan lika många som antalet hundar med namnet.

Hundnamns bingo

Ett roligt sätt att komma fram till ett namn på sin hund är att spela hundnamns bingo. Lägg lappar med ett nummer mellan 1 till hundra i en hatt eller liten ask. Rör sedan runt bland lapparna och dra en lapp som tilltalar dig och veckla upp den. Kolla sedan på listan nedan vilket namn som hör i…

Läs mer
 • 5

Recept – Lax och blåbärstassar

Receptet är gjort av Sarah Nyman - Baka med matte

Alla recept hittar du här

Lax och blåbärstassar

Ett hundgodis av lax och blåbär som inte bara är en vacker syn för ögat, de är även rikligt fyllda med omega 3 och antioxidanter! Din fyrbente vän kommer att bli helt till sig när du öppnar lådan där du har tassarna.

50 g Lax (Gärna fryst lax. Alternativt att du kokar färsk lax några minuter, detta för att säkerställa att det inte finns några bakterier kvar.)1 dl blåbär0,5 dl vatten2 tsk gelation

Se till att det inte finns några ben i laxen

Mixa ihop laxen och blåbären till en smet

Koka upp vatten

När vattnet börjat bubbla så sänk värmen och häll i din smet av lax och blåbär i kastrullen med vatten

Rör om till allt har blivit varmt

Häll nu din smet i en skål och häll i gelatinet

Rör om till dess att all gelation har fördelats…

Läs mer
 • 3

Baka med matte + Veterinärkartan

Vi är väldigt glada att presentera ett samarbete som vi har tillsammans med Sarah Nyman och Baka med matte! Vi låter Sarah berätta mer nedan.

Hej! Sarah Nyman heter jag och jag driver Baka med matte, en hemsida där jag delar med mig av goda recept att baka till både dig och din hund. Hundar och bakning är min stora passion i livet. Jag verkligen älskar att ta fram recept och låta våra två hundar provsmaka. 

Alla recept hittar du här!

När Louie fyllde år i somras ville vi baka en hundtårta åt honom men recepten var få och framförallt otydliga. Många delade tips om att sätta ljus i blodpudding, vilket givetvis är uppskattat av hundarna men inte lika roligt som att få bjuda på något riktigt hembakat. Louie fick då en tårta gjord på falukorvsskivor och blodpuddingsskivor om vartannat med lite leverpastej spritsat på toppen. Helt okej ändå. Men då bestämde jag mig för att det måste finnas ett sätt att ta fram och skriva recept på fina hundbakelser s…

Läs mer
 • 0

P-piller till katt

P-piller kan du ge till din katt för för att förhindra dräktighet hos katten på ett naturligt och smidigt sätt. Det som sker av p-pillret är att katten hamnar i en så kallad falsk dräktighet och kommer då inte komma in i brunst.

Anledning till att ge din katt P-piller

Katter som löper inte får para sig kan må psykiskt dåligt och bli frustrerade. De kan må så dåligt att de kan få symptom som liknar riktiga sjukdomar. Detta löser du genom att ge din katt p-piller.

Du kan genom p-pillret styra när din katt ska löpa. När katten tagit ett pillar kan det ta flera månader innan dess att katten löper igen. På så vis kan du ha koll på löpet.

Läs mer om katter hos Veterinärkartan

Vilka typer ska få P-piller?

Har du inte tänkt att använda din katt för avel så kommer den få ett bättre liv och må bättre av p-piller eller kastrering. I Sverige är kastrering av katter helt klart vanligast.

När kan man börja ge katten P-piller?

Läs mer
 • 1

Lära hund tricks

Har du nyligen fått en valp eller har du adopterad en äldre hund och är sugen på aktivera hunden och dig själv genom att lära hunden tricks? Här har vi samlat tre enkla trick som du och hunden kan lära er idag.

Hundar väldigt smarta djur och gillar att vara aktiva och arbeta med hjärnan. Att lära hunden enkla trick kan kännas fånigt, men dom flesta hundar tycker att det är väldigt kul att aktivera sig ihop med sin husse eller matte.

3 enkla trick du kan lära hunden redan idag Snurra / SpinnTa en godis i handen och för den nära hundens nos, när du har hundens uppmärksamhet låter du hunden följa handen och godisen i en cirkulerande rörelse, precis som det ser ut när hunden snurrar. När hunden snurrat ett varv ge hunden en godis och gör om samma procedur flera gånger och upprepa ordet snurra eller spinn. Hunden kommer sedan att associera ordet spinn med godis och självmant spinna runt i en cirkel. SkallTa fram godis och en pipleksak av något slag. Pip me…
Läs mer
 • 0

Familjehund? 5 bästa hundraserna för familjen

Villan är skaffad, barnen har kommit och nu är det dags att ta steget att skaffa en mysig familjehund? Då har du kommit helt rätt! En familjehund är en hund som klarar av höga ljud, högt tempo, att bli "klappad" på speciella sätt av barnen, ja en familjehund är en hund som tolererar det mesta!

Liksom människor är alla hundar olika. Så du kan aldrig vara helt säker på att en specifik hundras kommer att passa in i just din familj eller med dina barn. Denna listan är dock en bra början för att få lite koll om vilka hundar som vanligtvis fungerar bra med barn och som familjehundar.

Här får du en lista på 5 barnvänliga hundraser som kommer passa in perfekt i familjen!

Läs även: 5 allergivänliga hundraser

5 familjehundar 1. Irländsk setter Irländsk setter i gräset ute på promenad med familjen

Man kan helt klart kalla den Irländska settern för den optimala familjehunden. Hundrasen gillar att omringa sig med människor och att r…

Läs mer
 • 0

Årets Veterinär 2020

Varje år delar Veterinärmagazinet ut ett pris till Årets Veterinär. 2020 gick priset till ingen mindre än epidemiologen Tove Fall!

Se nedan för Veterinärmagazinets motivering till priset för Årets Veterinär 2020.

Epidemiologen Tove Fall, professor vid Uppsala Universitet, har fått utmärkelsen Årets Veterinär 2020.

Under corona-året 2020 har Tove Fall varit flitigt anlitad av massmedier för att förklara hur och varför pandemin sprider sig. På ett pedagogiskt sätt har hon tydliggjort både de vetenskapliga och de mänskliga problemen.

Få av dem som tar del av Tove Falls förklaringar och goda råd känner till att hon i botten är veterinär, med hund och katt som specialintresse. Själv prisar hon den breda utbildning hon fått på SLU, där virusbekämpning inom djurbesättningar ingår som en av grunderna. I tider av pandemi kan därför veterinärer hjälpa till att föreslå olika metoder baserat på andra erfarenheter från virusbekämpning än vad läkarna …

Läs mer
 • 0

Hund i bil – det här gäller

Att ta med sig sin bästa vän vart man än ska är en självklarhet för dom flesta hundägare, så även i bilen. Det råder stor förvirring kring vilka regler och lagar som gäller när hunden ska hänga med i bilen. Här reder vi ut vad lagen säger och säkra sätt att transportera sin hund på.

Vad säger lagen om att ha hunden med i bilen?

Lagen och reglerna är relativt luddig och lämnar en del öppet för tolkning vilket gör det knepigt att veta om man uppfyller som krav som ställs. På det stora hela rekommenderas tre sätt att transportera hunden i bilen på ett säkert och tillfredsställande sätt.

I särskild bur

Att ha en särskild bur är ett säker och godkänns sätt att transportera hundar i bil. Det finns burar som kan placeras i baksätet och i bagageutrymmet. Det som är viktigt är att du från din position i bilen alltid har uppsikt över hunden. Det finns regler som styr storleken på buren för att den inte ska vara för liten. Ta gärna hjälp i din lokala dju…
Läs mer
 • 2

Skendräktig hund – vi förklarar allt

En skendräktig tik innebär att hunden påverkas såpass mycket av hormoner att hon tror att hon är dräktig och väntar valpar - men så är det inte. Det är en gansak stor del av oparade tikar som visar tecken på skendräktighet.

Hur uppstår skendräktighet bland hundar?

Skendräktighet blnad tikar uppstår efter avslutat löp på grund av en obalans bland hormonerna. Obalansen bland hormonerna sker 1-2 månader after avslutat löp och den påverkar tiken såpass mycket att hunden tror hon är gravid. Detta leder till att hunden psykologiskt uppvisar samma beteenden som en dräktig tik.

Skendräktigheten är väldigt verklig. Ingen vet varför vissa hunder påverkas och andra inte. Även experter kan missta sig för att en hund är dräktig eller skendräktig, så det är viktigt att ta hunden till en veterinär.

Hur länge är en hund skendräktig?

Skendräktigheten hos en tik kan pågå lika länge som en vanlig dräktighet. Det vill säga cirka 2 månader.

Symptom vi…
Läs mer
 • 0

Urinvägsinfektion hund – det här är symptomen

Urinvägsinfektion är relativt vanligt hos hundar.

Urinvägsinfektion drabbar inte bara människor utan även våra fyrbenta vänner hundarna. Det finns olika tecken hundar kan uppvisa som kan vara en signal för att dom drabbats av en urinvägsinfektion.

Några signaler din hund kan ge är:

Hunden kissar mer än vanligt vid en promenad. Hunden verkar ansträng när den kissar. Ibland kan det göra ont när hunden kissar vilket gör att den kan gnälla och gråta lite illa. Det droppar kiss inomhus då och då. Kisset har en starkare doft än vanligt. Hunden har blod i kisset. Hunden rengör gör sig och slickar sitt könsorgan frenetiskt.

En av dom vanligaste signalerna kan vara att om din hund normalt sett är rumsren och börjar kissa inne - då kan det mycket väl vara en urinvägsinfektion som är anledningen.

Varför får hundar urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion kommer från att bakterier tar dig in via urinröret och tar sig in till hunden urinblåsa. I u…

Läs mer
 • 1

Så gammal blir en häst

Hur gammal kan en häst bli och hur kan man se åldern på en häst? Det ska vi kolla på i denna texten.

Hur gammal en häst blir beror alldeles på vilken ras det är och hur hästen har blivit skött under sitt liv. Före vi börjar gå igenom hur gammal en häst kan bli så tycker jag att vi går igenom hästens olika stadier, från föl till gammal häst och hur vi kan räkna om hästens år i människoår.

Hästår i människoår

Hästens första tre år kan man räkna varje år som fem människor, därefter är ett hästår motsvararnde ca tre människoår.

Exempel: När hästen är 3 år gammal så är den ca 15 människoår. Vid 4 års ålder är den ca 18 människoår.

Från föl till häst

Från det att hästen föds till den är 6 månader kallas den föl. Fram till hästen fyller två år så kallas den åring. 5-18 år är hästen vuxen och efter dess kan hästen klassas som gammal häst.

När hästen börjar bli runt 20 år gammal är det viktigt att man tänker på vad man förvän…

Läs mer
 • 0

Hundår i människoår – så gammal är din hund

Hur många år är ett hundår? Vi tar fram hundens ålder i människorår

Alla som någonsin har haft en hund i sin närhet garanterat tänk tanken: "Hur gammal är hunden egentligen i människoår?". En stor anledning till att i vill räkna ut detta är att vi vill göra våra fyrbenta vänner mer mänskliga för oss.

En annan stor anledning till att det finns en formel för att ta fram hundår i människoår är för veterinärens skull. Veterinären kan behöva hundens människoår för att ge korrekta rekommendationer och vård om det skulle behövas. Likt vanlig vård så kan vård för hundar vara specifika beroende på åldern hos hunden.

Vi börjar med att avtäcka myten kring hundår

En gammal myt om hundår är att det går sju hundår på ett människoår. Alltså när hunden är två år gammal - så är den 14 år i människoår. Visst finns det något i denna myten, men man har sett att hundens år kan skilja sig stort beroende på hur stor hunden är.

Läs om: Hund i bil- detta gäl…

Läs mer
 • 2

Så gammal blir din katt

Katter lever längre än någonsin 2020. Med förbättringar i närings- och veterinärmedicin inklusive vacciner och terapeutiska medel lever katter till över 15 års ålder och i vissa fall över 20 år. Livslängden beror på många saker, inklusive en viktig faktor - om din katt är en katt inomhus eller en utomhuskatt.

Hitta allt du behöver för din katt här!

Som kattägare vill man gärna veta ungefär hur länge man kan förvänta sig att sin katt kan tänkas leva. Informationen hjälper till med praktisk planering och emotionell beredskap. Och medan ingen kan säga dig exakt hur lång livslängd din katt kommer att ha, tillåter statistik oss att svara på frågan "Hur gammal blir en katt?" Uträknat på en stor mängd data.

Följ Veterinärkartan på Facebook - Var med och diskutera

Livslängden för katt som anges i referenstexter varierar, men en bra, genomsnittlig siffra är 10 till 15 år. En annan statistik som veterinärer vanligtvis använder i praktiken är fö…

Läs mer
 • 6

Hundvänliga hotell i Stockholm

Att äga hund i huvudstaden (Stockholm) kan ibland vara lite jobbigt då flera bor i lägenheter och kanske inte heller kan ha med sig hunden till jobbet. Detta innebär att hunden får tillbringa en hel del tid på hunddagis under veckodagarna. Då vill man ju så gärna kunna umgås med hunden resten av tiden!

Som hundägare kan det vara skönt att kunna resa iväg och veta om att hunden är välkommen på hotellet som man ska ta in på. Vare sig om du bor i Stockholm och vill ta med din hund på en staycation, eller om du reser till Stockholm och vill ta med din hund på resan så har du kommit rätt! Vi ger dig här 3 bra hundvänliga hotell i huvudstaden!

Glöm inte av att prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Downtown Camper - City

Mitt i centrala Stockholm hittar du ett av Scandics mer populära hotell Downtown Camper. Som gäst får du gratis ta del av flera aktiviteter, som löpträning och yoga. Hos Downtown Camper kan du bo tillsammans med din hund i något av hotel…

Läs mer
 • 0

Kennelhosta hos hund

Detta är kennelhosta

Kennelhosta är ett samlingsnamn på en väldigt smittsam infektion i luftvägarna hos hunden. Kennelhosta kan uppstå på platser där flera andra hundar också vistas, som på hunddagis, allmänna hundgårdar och i övningsgrupper.

Kennelhosta uppstår ofta akut och visar sig till den ovise på samma sätt som om hunden har satt något i halsen.

Hur sprids kennelhosta bland hundar?

Kennelhosta sprids bland hundar när hundarna vistas tillsammans och dricker ur samma skålar eller har direktkontakt med sina nosar.

Orsak till kennelhosta hos hundar

Flera olika smittämnen kan ge symptom på kennelhosta och det är inte helt enkelt att veta exakta orsaker. Exempel på några smittämnen är:

ParainfluensavirusAdenovirus typ 2Bordetella bronchisepticaRespiratoriskt coronavirus

Anledningen till att det är svårt att hitta grundorsaken till kennelhosta är att hunden kan ha flera smittämnen samtidigt.

Symptom på kennelhosta …
Läs mer
 • 0

Så avmaskar du din hund

Så här gör du: Avmaska hunden

Var försiktig med din hund och dess avfall, framförallt valpar som är särskilt mottagliga för maskar. Infektionsmetoden varierar med typen av mask, men inkluderar överföring via mjölken vid amning, hudpenetration och oralt intag.

Parasiter i mag- och tarmkanalen kan orsaka allvarliga störningar hos hundar, inklusive livshotande anemi, förlust av proteiner från kroppen, diarré, kräkningar, låg glukos i blod, tarmhinder och viktminskning.

För de flesta valpar är det tillräckligt med avmaskning varannan vecka fram till 6 månaders ålder och sedan enligt råd från din veterinär. Det finns många säkra, effektiva produkter tillgängliga, vilket kommer att eliminera dessa maskar.

Vanligaste maskarna att avmaska

De vanligaste parasiterna som finns hos valpar är rundmaskar och bandmaskar. Om din hund är infekterad kommer du antagligen att märka bandmaskssegmenten i hans päls runt hans rygg eller i avföringen. De ser ut …

Läs mer
 • 0