10 allergivänliga hundar

Dags att skaffa hund trots du är allergisk - vi ger dig raserna som kan fungera

Finns det egentligen några allergivänliga hundar att få tag i för den allergiska? Just den frågan ställer sig väldigt många förväntansfulla och hoppfulla människor med hundallergi.

Så finns det några allergifria hundar? Det enkla svaret på frågan är nej. Ingen hundras är tyvärr helt allergifri. Men om du är allergisk mot hundar så finns det vissa raser som passar bättre för dig och ditt hushåll.

Läs även: Spara på hundens hals med en hundsele

Allergener i hundar kan skiljas mellan raser och till och med kullar. Så därför att det viktigt att du som intresserad hundägare träffar hunden några gånger innan du väljer att köpa hem den.

Så, nu till saken denna texten ska handla om. Om du är allergisk mot hundar så har du kommit rätt. Vi ger dig här 10 allergivänliga hundraser!

10 allergivänliga hundar 1. PUDEL

Pudeln är nog en av de första …

Läs mer
  • 19

Hur gammal blir en kanin?

En kanin i vilt tillstånd blir oftast inte äldre än 2 år gammal. Men jag är tveksam till att du är här för att få reda på hur gammal en kanin blir i vilt tillstånd.

Kanske ropar barnen efter en kanin och du vill få reda på hur länge ni kan behöva ha den hemma eller så vill du få reda på hur många trevliga år du har kvar med din kanin. Du har oavsett kommit helt rätt!

Hur länge lever en kanin?

Dvärgkanien lever i genomsnitts i ca 8 år men vissa raser som t.ex. hermelinkaniner kan bli upp emot hela 10-12 år.

De största raserna bland kaniner blir sällan äldre än 6 år gamla, som t.ex. belgisk jätte som i genomsnitt blir 5 år gammal.

Världens äldsta kanin

Enligt Gunniess rekordbook blev den äldsta kanin som har levt hela 18 år gammal!

Detta kan du göra för att din kanin ska bli så gammal som möjligt

Kastrering både hos hanen och honan är en sak du kan göra för att din kanin ska leva läng…

Läs mer
  • 3

Världens största hund: Freddy

Bild från: Guinness World Record

När vi tänker på hundar, föreställer vi oss ofta en trogen följeslagare i knähöjd, redo att hämta en pinne eller kura upp sig i soffan bredvid oss. Men vissa hundar är mer lika små hästar än traditionella husdjur. I det här inlägget ska vi presentera världens största hund, en verklig jätte bland sina fyrbenta kamrater.

Läs även om hundår i människoår.

Världens största hund enligt Guinness World Record

Den största hunden i världen, enligt Guinness World Record, var (tyvärr gick han bort 2021 8 år gammal) en engelsk mastiff vid namn Freddy. Freddy, som bor i England, mäter imponerande 103,5 cm från tass till axel. Men det är inte allt - när Freddy ställer sig på bakbenen sträcker han sig till en otrolig höjd av 226 cm, vilket gör honom högre än de flesta människor!

Freddy väger som en stor man

Freddy väger också en hel del, med en vikt på omkring 92 kg. Det är mer än vik…

Läs mer
  • 0

Omplacering av hund från dödsbon: en komplett guide

När en ägare av en hund avlider kan det vara en särskilt svår och känslomässig tid. Förutom den personliga sorgen måste familjen eller släktingarna ofta fatta svåra beslut om vad som ska hända med den älskade fyrbenta medlemmen av familjen. En av de mest ömtåliga frågorna som uppstår är omplaceringen av hunden från dödsbonet. I den här omfattande artikeln kommer vi att utforska alla aspekter av omplacering av hundar från dödsbon och ge råd om hur man hanterar denna känsliga situation.

Varför Är Omplacering Viktig?

Att omplacera en hund från ett dödsbo är viktigt av flera skäl:

1. Hundens Välbefinnande

Hundar är lojala och kärleksfulla djur som bildar starka band med sina ägare. När en ägare avlider, kan hunden bli övergiven eller hamna i en osäker situation om ingen tar hand om den. Det är vår moraliska skyldighet att säkerställa att hunden fortsätter att leva ett lyckligt och tryggt liv.

2. Ägarens Önskan

Många hundägare bryr sig …

Läs mer
  • 0

Är saffran giftigt för hundar?

Julen närmar sig med stormsteg och kanske börjar du fundera på att börja baka lussebullar snart. Kan du ge hunden en bit lussebulle eller är saffran giftigt för hundar? Det ska vi kolla på här!

Saffran - giftigt eller ej för hundar?

Det saknas tyvärr tillräckligt med forskning kring om saffran är giftigt eller inte för hundar för att ge ett säkert svar.

Enligt FirstVet handlar det främst om att saffran kan vara dåligt för hunden vid större mängder. Det gäller även för människor.

Så skulle din hund råka få i sig lite saffran så är det inte hela världen. Men håll utkik och börjar hunden visa symptom så kontakta en veterinär direkt.

Hitta en veterinär i din kommun eller en veterinär online.

Undvik lussebullar till hunden ändå

Det är mycket annat än saffran i en lussebulle som gör att du ändå bör undvika att ge det till din hund:

Russin - giftigt för hundarOjäst deg kan vara dåligt för hundens mageKalorier - und…
Läs mer
  • 0

Recept – Hundpepparkakor

Receptet är gjort av Sarah Nyman - Baka med matte

Alla recept hittar du här

Hundpepparkakor

Du förvarar bäst kakorna i en väl försluten burk i kylskåp. Håller två veckor. Du kan frysa in kakorna, då håller de upp till två månader

1 dl majsmjöl3 dl havremjöl ((glutenfritt havregryn som du kör med stavmixer))1 tsk kanel 1/2 krm ingefära 1 msk äpplemos 2 dl pumpapuré 1 msk kokosolja1 st uppvispat ägg

Värm ugnen till 160 grader

Rör ihop de torra ingredienserna

Tillsätt sedan övriga ingredienser. Se till att vispa upp ägget i exempelvis ett glas med en gaffel innan du häller i det

Rör ihop till en jämn deg

Kavla ut till ca 0,5 cm tjock deg

Stansa dina kakor med valfri form och för över på ett bakplåtspapper på en plåt

Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter

snacksDjur Hundpepparkakor
Läs mer
  • 0

Diskbråck hos hund – symptom och behandling

Liksom hos människan är hundens rygg uppbyggd av kotor och diskar, så kallade broskskivor. När man pratar om diskbråck hos en hund så kan det vera flera saker som står fel till, men det som oftast menas är att hunden har ont i ryggen på ett eller annat vis.

Här ska vi gå igenom klassiska symptom, behandling och när du kan behöva kontakta en veterinär, antingen i din kommun eller en online veterinär.

Symptom vid diskbråck hos hund

Så hur yttrar sig diskbråck på hund? Symptomen kan variera beroende på hur allvarlig skadan är hos din hund.

Vanliga symptom i stegrande skala:

Mindre ryggsmärtaNedsatt motorikProblem med att gå och resa sig uppTotalt förlamad Behandling för diskbråck

För att ställe diagnosen diskbråck krävs en CT-röntgen, även kallad magnetröntgen. Behandlingen ser sen väldigt olika ut beroende på vart och hur diskbråcken ser ut.

Mindre behandling

Handlar det om smärta och nedsatt motorik kan det räck…

Läs mer
  • 0

Öroninflammation hos hund

Öroninflammation hos hundar är tyvärr ett väldigt vanligt problem. Här går vi igenom vanliga symptom, skillnader mellan öroninflammation hos hundar och barn, huskurer och längst ner hittar du receptfria läkemedel.

Skillnader mellan öroninflammation hos hund och barn

Det går inte ens att jämföra öroninflammation mellan människor och hundar. Hos oss människor och framförallt hos barn så startar en öroninflammation i svalget och går sedan vidare ut till mellanörat. Medan hos en hund så är öroninflammation istället mer klassat som en hudsjukdom då den börjar i andra änden, alltså i yttre delarna av örat.

Symptom på öroninflammation hos hundar

Hunden better sig märkligt och visar på något vis att det kliar genom att använda tassarna eller skaka på huvudet. Det kan även märkas genom att beröring med exempelvis koppel eller halsband mot örat gör väldigt ont för hunden.

Synliga symptom kan vara att örat är ovanligt rött och inte har samma g…

Läs mer
  • 0

Hur länge löper en hund?

Ja hur länge löper en hund egentligen? Och vad innebär det egentligen att hunden löper? Detta och mycket annat går vi igenom här i artikeln.

Här hittar du en veterinärklinik i din kommun

Vad innebär det att hunden löper?

Många tror att "löpa" innebär att det är hundens menstruation, men så är det alltså inte. Att hunden löper är när tiken har ägglossning, alltså tikens fertila period.

Hur ofta löper en hund?

Hur ofta en hund löper är olika från hund till hund, men vanligtvis är det från 1 till 4 gånger per år. Det viktiga att ha koll på är att det är återkommande löpperioder varje år.

Yngre tikar kan däremot ha lite oregelbundna löpperioder under året. Kolla med hundens mamma och se hur hennes löpperioder ser ut, detta går att göra eftersom att löp är ärftligt mellan tikar.

Hur länge löper en hund?

Löpet går igenom flera olika stadier som vanligtvis pågår i ungefär tre veckor, men även dett…

Läs mer
  • 1

Öronskabb katter

Att katter för öronskabb är vanligt, speciellt katter som vistas utomhus. Det är vanligare att yngre katter drabbad än äldre. Om du misstänker att din katt har drabbats av öronskabb är det viktigt för att så fort som möjligt kontakta sin veterinär för att avhjälpa problemet direkt.

Vad är öronskabb och hur drabbas katter

Öronskabb hos katter är inger trevligt, skabb är faktiskt parasiter som lever och förökar sig i kattens hörselgångar. Det låter som något taget ut ur en film, men tyvärr är det fakta. Skabben är svåra, nästintill omöjliga att se med ögat men det sekret som uppstår som består att döda och levande skabb och dess avföring är möjlig att se. För att överleva äter skabben hudavlagringar som bildas inuti katten öron.

Katter kan drabbas av öronskabb på flera sätt, det vanligare är dock smitta mellan djur via direktkontakt. Äldre katter som inte har symptom kan lätt smitta kattungar som har lägre motståndskraft. Detta gäller även kattmamman …

Läs mer
  • 1

Kattloppor (Ctenocephalides felis)

Det finns mängder av olika loppor, just katter har en egen som heter Ctenocephalides felis. Loppor hos katter är vanligaste i södra Sverige men är överlag relativt ovanligt. Loppan är drygt en halv centimeter lång och brun i färgen. Förutom kattloppan kan katter drabbas av loppor från fåglar, gnagare och igelkottar.

Hur vet jag om min katt fått kattloppor? 

Det kan vara svårt att avgöra om en katt lider av kattloppor. Dock finns det några signaler man kan hålla koll på:

Du ser/hittar en loppas i kattens päls.Katten kliar sig ofta och upplevs besväras av det. Framförallt om katten kliar sig längst ryggen ned mot svansen. Klåda, katten kan klia sig/tvätta sig så pass mycket att kala områden uppstår. Mjäll, sår och infektioner i huden som uppstår av överdrivet tvättande.  Hur får katten loppor

Loppor lever i naturen så länge vädret inte understiger noll grader under en längre period. Lopporna uppsöker aktivt värddjur för att ha …

Läs mer
  • 0

Hur länge är en katt dräktig egentligen?

Väntar ni kattungar där hemma och är nyfikna på hur länge katten är dräktig? Här kommer information om kattens dräktighetstid och vad som är viktigt att tänka på. 

Hur länge är en katt dräktig? 

En katt är normalt dräktig i drygt 63 dagar, vilket motsvarar nio veckor. Det är relativt enkelt att komma ihåg om man tänker på hur länge kvinnor är gravida men ersätter månader med veckor istället. 

Det här ska du tänka på när du har en dräktig katt hemma: Ge katten extra mycker kärlek där hemma och känn av signalerna katten skickarKöp nytt foder anpassat för dräktiga katterAvmaska inte katten i onödan, om du tror att en avmaskning behövs rådfråga då en veterinärSkapa en mysig plats där den dräktiga katten kan bo in sig. Det kan exempelvis var en större kort eller låda med en mysig filt där katten känner sig trygg Så kan du säkerställa att katten är dräktig

Det är alltid svårt att veta om en katt är dräktig, antingen kan man ana det om kat…

Läs mer
  • 0

Blodöra hund

Blodöra kan uppstå hos hunden om den skakar mycket på huvudet. Då kan en blödning mellan hud och öronbrosk ske och öronlappen svullar upp. Här går vi igenom orsaker, symptom och vilken typ av behandling det finns för blodöra.

Orsak till blodöra hos hund

De allra flesta hundar som får blodöra har en underliggande öronsjukdom. Det kan vara en öroninfektion eller en allergi som gör att hunden skakar på huvudet.

Hundar med allmänna öronproblem eller allergier är mer benägna att få öronblödningar. Även hundar med tunna och långa örsnibbar löper högre risk att utveckla blodöra.

Symtom vid blodöra

Särskilt på insidan sväller öronlappen gradvis. De flesta hundar skakar mycket på huvudet och känner ibland smärta. Ibland har hunden inte visat några öronproblem alls och svullnad är det första symtomet på ett eventuellt öronproblem. Vid en öroninflammation är hörselgången irriterad, röd och kan lukta illa. Med en allergisk sjukdom kan huden på öronla…

Läs mer
  • 0

Maskar hos hundar

Att upptäcka att din älskade hund har maskar kan vara en chock men det är så vanligt att det inte borde vara alltför förvånande. Någon gång i livet kommer de flesta hundar att stöta på maskar. För många orsakar de inga stora och bestående problem. Ett fåtal hundar kommer att få sin hälsa allvarligt påverkad, varför det viktigt att få dem avmaskade regelbundet för att hålla dem vid god hälsa.

Lyckligtvis kan regelbunden avmaskning som en del av din hunds hälsoplan hålla parasiterna i schack och säkerställa att din hundkamrat förblir i toppkondition.

Vilka typer av maskar kan min hund få?

Det finns många typer av maskar en hund kan få:

SpolmaskHakmaskLungmaskHjärtmaskBinnikemaskPiskmask

Vilka är de vanligaste maskarna som finns hos hundar?

De vanligaste hos hundar är spolmaskar och bandmaskar som kan påverka andra djur som katter och kaniner, såväl som människor. Lungmask blir också vanligare. Det kan göra ditt husdjur allvarligt …

Läs mer
  • 0

Så gammal blir din katt

Hur gammal blir en katt?

Katter lever längre än någonsin 2022. Med förbättringar i närings- och veterinärmedicin inklusive vacciner och terapeutiska medel lever katter till över 15 års ålder och i vissa fall över 20 år.

Längre ner hittar du en tabell där du kan konvertera kattens ålder till människoår.

Vad beror livslängden på?

Livslängden beror på många saker, inklusive en viktig faktor - om din katt är en katt inomhus eller utomhus.

Som kattägare vill man gärna veta ungefär hur länge man kan förvänta sig att sin katt kan tänkas leva. Informationen hjälper till med praktisk planering och emotionell beredskap. Och medan ingen kan säga dig exakt hur lång livslängd din katt kommer att ha, tillåter statistik oss att svara på frågan "Hur gammal blir en katt?" Uträknat på en stor mängd data.

Följ Veterinärkartan på Facebook - Var med och diskutera

Livslängden för katt som anges i referenstexter varierar, men en bra, genoms…

Läs mer
  • 10

Familjehund? 5 bästa hundraserna för familjen

Villan är skaffad, barnen har kommit och nu är det dags att ta steget att skaffa en mysig familjehund? Då har du kommit helt rätt! En familjehund är en hund som klarar av höga ljud, högt tempo, att bli "klappad" på speciella sätt av barnen, ja en familjehund är en hund som tolererar det mesta!

Liksom människor är alla hundar olika. Så du kan aldrig vara helt säker på att en specifik hundras kommer att passa in i just din familj eller med dina barn. Denna listan är dock en bra början för att få lite koll om vilka hundar som vanligtvis fungerar bra med barn och som familjehundar.

Här får du en lista på 5 barnvänliga hundraser som kommer passa in perfekt i familjen!

Läs även: 5 allergivänliga hundraser

5 familjehundar 1. Irländsk setter Irländsk setter i gräset ute på promenad med familjen

Man kan helt klart kalla den Irländska settern för den optimala familjehunden. Hundrasen gillar att omringa sig med människor och att r…

Läs mer
  • 3

Överbett hos hund

Överbett kanske inte verkar som en allvarlig sjukdom för din hund, men grova felriktade tänder kan leda till svårigheter att äta ,blåmärken och skador i tandköttet, dålig andedräkt och olika typer av tandproblem inklusive tandförfall och tandköttsinflammation.

Lyckligtvis finns det sätt att åtgärda problemet innan det är för sent.

Vad är ett överbett?

Ett överbett är ett ärftligt genetiskt tillstånd där hundens underkäke är betydligt kortare än överkäken. Det kan också kallas utbuktande käke eller malocclusion , men resultatet är detsamma - hundens tänder är felplacerade. Med tiden, när hunden biter, kan det hända att tänderna inte låser ihop som dom ska, vilket gör dem ännu mer sneda eftersom käken inte kan växa ordentligt.

Överbett är vanligare hos vissa raser

Överbett är ett problem som är särskilt vanligt hos raser med smala, spetsiga nosar, som Collies, Shelties, Taxar, Schäfrar, Borzois (Rysk Vinthund) och alla olika korsade raser …

Läs mer
  • 2

Semestra med hund i Danmark

När pandemin är över så står Danmark högt upp på listan att besöka för många svenskar, inte främst för de som bor i Skåne, Halland eller Blekinge. Varför inte ta med dig din hund och semestra i Danmark, du tar den smidigt i bilen eller på tåget.

Här ger vi dig lite tips på praktiska saker att ha koll på och även vilka parker som är de bästa att ha med hunden till!

Att resa till Danmark med sin hund

När du ska resa till Danmark med din hund eller katt så är det bra att ha koll på lite olika saker. Som att vissa hundraser inte är tillåtna i Danmark, att du behöver informera tullen när du kommer tillbaka till Sverige och självklart vilka parker som är de bästa.

Otillåtna hundraser i Danmark

I Danmark kan vissa raser vi har i Sverige vara förbjudna, detta bör du självklart ha koll på så att du inte stöter på några problem. Lär mer på Fødevarestyrelsen.

Informera tullen när du reser tillbaka till Sverige

Alla hundar som kommer in…

Läs mer
  • 0

Sällskapshundar

Sällskapshundar, även kallade grupp 9 hundar, är hundraser som sedan en lång tid tillbaka är hundar som är avlade till just sällskap. Vi människor mår enligt studier bättre av sällskap - varför inte ta sällskap av en mysig sällskapshund då. Om det är din plan har du kommit helt rätt. Här ger vi dig tips om de mest populära sällskapshundarna som garanterat kommer passa in hemma hos dig.

Läs även: Familjehundar

1. Mops

Mopsen är en utpräglad sällskapshund som härstammar från 700-talets Kina. Rasen som vi känner igen den idag är det engelsmännen som har avlat fram sedan 1500-talet.

Med en mops får du en hundras som trivs bra i sällskap och som gärna är med där det händer och glänser.

Vikt: 6,5–8 kgStorlek: LitenPälsvård: Minimal pälsvård

2. King charles spaniel

Här får du underbart sällskap med en väldigt utpräglad sällskapshund. Bättre sällskap i hemmet och på promenaderna finns inte. Rasen börjades importeras till Sveri…

Läs mer
  • 3

3 bästa vakthundarna

Allt fler svenskar väljer att skaffa en eller flera vakthundar. Vi kan oftare och oftare läsa att kändisar och fotbollsproffs får inbrott och väljer en vakthund som skydd för att känna sig säkrare. Detta är säkert en anledning till att fler väljer att skaffa en vakthund.

Vilken vakthund är bäst?

Vakthundar är fortfarande inte alls lika vanliga i Sverige som dom är utomlands. I Sverige är familjehundar den vanligaste hunden att skaffa. Trots att det inte är supervanligt så finns det såklart fortfarande rena vakthundar att ha hemma.

En bra vakthund ska ha styrka, ett vasst temperament och vara otrolig lojal mot sin familj. Vi kollar vidare på 3 raser som är lämpliga som vakthund.

1. Schäfer

En lista med vakthundar utan Schäfer är som en strand utan sand, ja det går ju bara inte. Schäfern tickar i alla boxar som går att ticka i för att vara en bra vakthund. Det inte av intet som de flesta polishundar är av rasen Schäfer.

Läs mer
  • 0

Hundvänliga hotell i Malmö

Dags att röra sig söderut och du vill gärna ta med hunden din? Då kan jag säga att du har hamnat helt rätt! Vi vet att det kan vara svårt att hitta hotell i Malmö där hundar är välkomna, så därför hjälper vi dig hitta det bästa.

I denna texten kommer vi lista 3 hundvänliga hotell i Malmö. Texten är framtagen i samarbete med Hundvänligahotell.se - där kan du hitta ännu fler härliga och hundvänliga hotell i Malmö med omnejd.

En anledning till att hotell i Malmö tar en extra kostnad för hund är den extra städning som krävs. Rummet ska kunna användas av allergiker efter att du och din hund har lämnat.

Glöm inte av att prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Best Western Plus Hotel Noble House

I ett Standard dubbelrum hos Best Western Noble House kan du ha med dig din hund.

Hundar kostar 350 kronor extra per vistelse (du får ha 2 hundar) och meddela gärna hotellet i förväg. Hundarna är inte välkomna till matsalen, men de får sitta m…

Läs mer
  • 0