Dags att skaffa hund trots du är allergisk – vi ger dig raserna

Finns det egentligen några allergivänliga hundar att få tag i för den allergiska? Just den frågan ställer sig väldigt många förväntansfulla och hoppfulla människor med hundallergi.

Så finns det några allergifria hunder? Det enkla svaret på frågan är nej. Ingen hundras är tyvärr helt allergifri. Men om du är allergisk mot hundar så finns det vissa raser som passar bättre för dig och ditt hushåll.

Allergener i hundar kan skiljas mellan raser och till och med kullar. Så därför att det viktigt att du som intresserad hundägare träffar hunden några gånger innan du väljer att köpa hem den.

Kampanj på hundfoder hos Vetzoo

Så, nu till saken denna texten ska handla om. Om du är allergisk mot hundar så har du kommit rätt. Vi ger dig här 10 allergivänliga hundraser!

5 allergivänliga hundar

1. PUDEL

Pudeln är nog en av de första hundraserna man tänker på om man tänker allergivänlig hund. Den allergivänliga raser finns i 4 olika storlekar: Toy-, Dvärg-, Mellan- och Storpudel och alla dessa kan anses vara en renodlad sällskapshund. Pudeln är också lämpad för agility, detta tack vare sin intelligens. Pudeln är vad man kan kalle en allergivänlig allroundhund!

2. SCHNAUZER

Två på listan av allergivänliga hundar hittar vi den tyska Schanuzern. Schanuzern är en aktiv och lekfull hund som passar bra in i familjen. Den gillar att vara med där den händer. Fungerar även bra i och effektivt i stallet. Schanuzern brukar oftast ta avstånd till nya ansikten och gillar att hålla sig nära husse och matte.
Schanuzern dräglar och fäller mindre än andra hundraser, vilket gör den perfekt som en allergivänlig hund.

3. POMERANIAN

Pomeranian tar absolut plats på listan över allergivänliga hundar. Pomeranian, också kallad dvärgspets, är en aktiv liten hund som älskar att stå i centrum och vara med där den händer. Rasen blir lätt hemmakär och stannar gärna med sin ägare.
Pomeranian är en bra utställningshund.

4. YORKSHIRE TERRIER

Är du allergisk och är ute efter främst en sällskapshund så kan Yorkshire terriern vara hunden för dig. Yorkshire terriern blir strax över 3kg stor och kan tack vare sin päls anses som en allergivänlig hund. Yorkshire terriern fungerar även för dig som vill träna den för agility. Men det krävs som alltid många timmars träning.

5. SAMOJED

Samojedhunden är en större och uthålligare hund med ursprung från Sibirien. Samojedhunden fungerar utmärkt som draghund och i ett kallare klimat. Rasen kan anses som envis är det bra att veta vad man ger sig in i innan man skaffar en Samojedhund. Läs på ordentligt före. Vad gör rasen allergivänlig då tänker du nu? Den har ett inbyggt kvalsterskydd! Perfekt för dig som är ute efter en allergivänlig hund. Ge din hund den tid den förtjänar och du har en vän för livet!

4 svar till “5 allergivänliga hundar”

 1. Hej,
  Jag skulle väldigt gärna vilja skaffa hund och har därför gjort en hel del research kring hundar och allergi. Jag ser att det här inlägget är helt nytt och därför hoppades jag på att det skulle innehålla bra och korrekt info. Jag undrar nu: På vad baseras informationen om att dessa hundraser skulle vara “oftare möjliga att ha för allergiker”? T ex pudel sägs ju ofta vara ganska allergivänliga men vetenskaplig forskning (se länken) visar faktiskt tvärratt så inte är fallet.
  Ingen skulle vara gladare än jag om det fanns allergivänliga raser men jag undrar, vad baserar ni informationen på? Inte bara gammal hörsägen hoppas jag.

  Svara
  1. Hej Helena!
   Det vi har gjort är att sammanställt artiklar och publikationer in till en artikel.

   Som vi nämner i artikeln: “Allergener i hundar kan skiljas mellan raser och till och med kullar. Så därför att det viktigt att du som intresserad hundägare träffar hunden några gånger innan du väljer att köpa hem den.”
   Detta är i slutändan det viktigaste då det kan skiljas väldigt mycket. Listan på hundar är de hundar som oftare är möjliga att ha för en allergiker.
   Hoppas detta gav dig svar på din fråga och hoppas att du kan hitta en hund som du klarar av.

   Ha en trevlig eftermiddag!

   Svara
 2. Jag skaffade en Samojed, passar min allergi perfekt! Och SÅ fin hund!!

  Svara

Lämna ett svar