Dags att skaffa hund trots du är allergisk – vi ger dig raserna som kan fungera

Finns det egentligen några allergivänliga hundar att få tag i för den allergiska? Just den frågan ställer sig väldigt många förväntansfulla och hoppfulla människor med hundallergi.

Så finns det några allergifria hundar? Det enkla svaret på frågan är nej. Ingen hundras är tyvärr helt allergifri. Men om du är allergisk mot hundar så finns det vissa raser som passar bättre för dig och ditt hushåll.

Läs även: Spara på hundens hals med en hundsele

Allergener i hundar kan skiljas mellan raser och till och med kullar. Så därför att det viktigt att du som intresserad hundägare träffar hunden några gånger innan du väljer att köpa hem den.

Så, nu till saken denna texten ska handla om. Om du är allergisk mot hundar så har du kommit rätt. Vi ger dig här 10 allergivänliga hundraser!

10 allergivänliga hundar

1. PUDEL

Pudeln är nog en av de första hundraserna man tänker på om man tänker allergivänlig hund. Den allergivänliga raser finns i 4 olika storlekar: Toy-, Dvärg-, Mellan- och Storpudel och alla dessa kan anses vara en renodlad sällskapshund. Pudeln är också lämpad för agility, detta tack vare sin intelligens. Pudeln är vad man kan kalle en allergivänlig allroundhund!

2. SCHNAUZER

Två på listan av allergivänliga hundar hittar vi den tyska Schanuzern. Schanuzern är en aktiv och lekfull hund som passar bra in i familjen. Den gillar att vara med där den händer. Fungerar även bra i och effektivt i stallet. Schanuzern brukar oftast ta avstånd till nya ansikten och gillar att hålla sig nära husse och matte.
Schanuzern dräglar och fäller mindre än andra hundraser, vilket gör den perfekt som en allergivänlig hund.

3. POMERANIAN

Pomeranian tar absolut plats på listan över allergivänliga hundar. Pomeranian, också kallad dvärgspets, är en aktiv liten hund som älskar att stå i centrum och vara med där den händer. Rasen blir lätt hemmakär och stannar gärna med sin ägare.
Pomeranian är en bra utställningshund.

4. YORKSHIRE TERRIER

Är du allergisk och är ute efter främst en sällskapshund så kan Yorkshire terriern vara hunden för dig. Yorkshire terriern blir strax över 3kg stor och kan tack vare sin päls anses som en allergivänlig hund. Yorkshire terriern fungerar även för dig som vill träna den för agility. Men det krävs som alltid många timmars träning.

5. SAMOJED

Samojedhunden är en större och uthålligare hund med ursprung från Sibirien. Samojedhunden fungerar utmärkt som draghund och i ett kallare klimat. Rasen kan anses som envis är det bra att veta vad man ger sig in i innan man skaffar en Samojedhund. Läs på ordentligt före. Vad gör rasen allergivänlig då tänker du nu? Den har ett inbyggt kvalsterskydd! Perfekt för dig som är ute efter en allergivänlig hund. Ge din hund den tid den förtjänar och du har en vän för livet!

En sittande labradoodle

6. LABRADOODLE

Labrador + Pudel = Labradoodle. Det är alltså en korsning mellan dessa två raser och den kom till för att australiensarna ville ta fram en allergivänlig servicehund.
Labradoodle är en hundras som många allergiker klarar av, men som sagt så är et bra om du testar umgås med en före du skaffar den.

En springande Shih Tzu

7. SHIH TZU

Här får du mysig familjehund som oftast trivs väldigt bra med andra hundar. Shih Tzun kräver en del pälsvård och du kan känna igen den på det långa fina svallet. Badar du hunden en gång i veckan och borstar den kontinuerligt så ska den fungera fint för dig som är allergisk mot andra hundraser.

Italiensk vilthund i tröja

8. ITALIENSK VINTHUND

Den italienska vinthunden är inte alls från Italien utan från Egypten. Den väger max 5kg och är en populär sällskapshund i Sverige. En kort päls gör den till en bra hund för dig som pälsallergiker.

Springande Bichon Frisé

9. BICHON FRISÉ

Bichon frisé är en ras som är väl lämpad för dig som skaffar hund för första gången. Här får du en lätthanterlig hund i storlek mindre som även kan utföra diverse hundsporter. Bichon frisén har visat sig vara en allergivänlig hund.

Chinese crested dog in the sun

10. CHINESE CRESTED DOG

Chinese crested dogs passar bra som sällskapshund och även för dig som är pälsallergiker, både den nakna och den med päls.
Rasen ska badas en gång i veckan för att hållas ren.


Vilken ras som fungerar för dig är personligt

De hundraserna som vi har listat ovan anses av många vara allergivänliga, men detta betyder inte att dom är det för just dig. Testa alltid att umgås med rasen och se om det fungerar smärtfritt. Det bästa är om du kan träffa mamman eller pappan till den hund du funderar på, då får du absolut bäst koll.

Lycka till i ditt sökande efter en allergivänlig hund!

19 svar till “10 allergivänliga hundar”

 1. Hej,
  Jag skulle väldigt gärna vilja skaffa hund och har därför gjort en hel del research kring hundar och allergi. Jag ser att det här inlägget är helt nytt och därför hoppades jag på att det skulle innehålla bra och korrekt info. Jag undrar nu: På vad baseras informationen om att dessa hundraser skulle vara “oftare möjliga att ha för allergiker”? T ex pudel sägs ju ofta vara ganska allergivänliga men vetenskaplig forskning (se länken) visar faktiskt tvärratt så inte är fallet.
  Ingen skulle vara gladare än jag om det fanns allergivänliga raser men jag undrar, vad baserar ni informationen på? Inte bara gammal hörsägen hoppas jag.

  Svara
  1. Hej Helena!
   Det vi har gjort är att sammanställt artiklar och publikationer in till en artikel.

   Som vi nämner i artikeln: “Allergener i hundar kan skiljas mellan raser och till och med kullar. Så därför att det viktigt att du som intresserad hundägare träffar hunden några gånger innan du väljer att köpa hem den.”
   Detta är i slutändan det viktigaste då det kan skiljas väldigt mycket. Listan på hundar är de hundar som oftare är möjliga att ha för en allergiker.
   Hoppas detta gav dig svar på din fråga och hoppas att du kan hitta en hund som du klarar av.

   Ha en trevlig eftermiddag!

   Svara
  2. Hej! Är allergisk mot hund, även de raser ni skrivit om, men har kunnat ha min kinesiska nakenhund problemfritt i 12 år. Märker lite allergi om jag inte duschat henne på en vecka, där går gränsen,- men då är det bara att hon får sin dusch!

   Svara
 2. Jag skaffade en Samojed, passar min allergi perfekt! Och SÅ fin hund!!

  Svara
  1. Vad roligt då Evelina! Glöm inte att “Allergener i hundar kan skiljas mellan raser och till och med kullar. Så därför att det viktigt att du som intresserad hundägare träffar hunden några gånger innan du väljer att köpa hem den.”

   Svara
 3. Hur är det om jag träffar en valp flera gånger och det går bra. Kan valpens allergen ändra sig när den blir vuxen? Är det någon som vet?

  Svara
  1. Jag har hört att valpen för sin vuxenpäls när den är runt 6 månader, så man kan ju egentligen inte veta om man tål hunden förrän den har fått sin vuxenpäls. Har dock också hört att valpar ofta är mer allergena än äldre hundar. Jag är dock ingen expert, detta är bara saker jag har fått reda på när jag har googlat runt i hopp om att hitta en vovve som familjen ska tåla! Lycka till med jakten efter er hund!

   Svara
 4. Labradodle är ingen ras. Dessutom skiljer det mycket från hund till hund.

  Svara
 5. Hej har en dotter på snart 2 år haft 2 hundar tidigare som båda fick somna in av loppet av 11 månader pga problem med rygg på taxen och gallblåsan på nakenhunden kollar nu på en hund som är lite större än nakenhunden o taxen som inte kräver jättemycket men som tycker om promenader och trivs i barnfamiljer

  Svara
  1. Hej,
   Som vi skriver finns det inga hundar som hundra procent är helt allergifria, dock går dessa raser hem oss väldigt många som annars har problem med allergier bland hundar. Du får testa dig fram och försöka träffa så många hundar som möjligt för att se vad som kan fungera för just dig. Lycka till!

   Svara

Lämna ett svar