Öroninflammation hos hundar är tyvärr ett väldigt vanligt problem. Här går vi igenom vanliga symptom, skillnader mellan öroninflammation hos hundar och barn, huskurer och längst ner hittar du receptfria läkemedel.

Skillnader mellan öroninflammation hos hund och barn

Det går inte ens att jämföra öroninflammation mellan människor och hundar. Hos oss människor och framförallt hos barn så startar en öroninflammation i svalget och går sedan vidare ut till mellanörat. Medan hos en hund så är öroninflammation istället mer klassat som en hudsjukdom då den börjar i andra änden, alltså i yttre delarna av örat.

Symptom på öroninflammation hos hundar

Hunden better sig märkligt och visar på något vis att det kliar genom att använda tassarna eller skaka på huvudet. Det kan även märkas genom att beröring med exempelvis koppel eller halsband mot örat gör väldigt ont för hunden.

Synliga symptom kan vara att örat är ovanligt rött och inte har samma glansiga yta som det annars har. Du kan även vara uppmärksam på om öronen luktar illa, det är ett symptom på öroninflammation hos hunden.

Finns det någon huskur för öroninflammation bland hundar?

Det finns några huskurer för att behandla öroninflammation hos hundar, men de går vi inte igenom här. Istället borde du uppsöka vård hos veterinär online för att att få hjälp. Har du kommit in i tid har inte bakterierna hunnit sprida sig och det krävs inte något större ingrepp.

Öronen kan behöva spolas när hunden är nedsövd, eller så kan det behövas antibiotika. Det beror helt på hur långt gången öroninflammationen är och hur trumhinnorna ser ut.

Smittar öroninflammation från hundar vidare?

Öroninfektion smittar inte mellan hundar. Skulle det istället röra sig om öronskabb hos hunden så är det smittsamt.

Receptfritt läkemedel vid öroninflammation

Har du lite koll sedan tidigare kan du själv testa att behandla öroninflammation på din hund med öronrengöringsmedel.

Lämna ett svar