Blodöra kan uppstå hos hunden om den skakar mycket på huvudet. Då kan en blödning mellan hud och öronbrosk ske och öronlappen svullar upp. Här går vi igenom orsaker, symptom och vilken typ av behandling det finns för blodöra.
Orsak till blodöra hos hund
De allra flesta hundar som får blodöra har en underliggande öronsjukdom. Det kan vara en öroninfektion eller en allergi som gör att hunden skakar på huvudet.
Hundar med allmänna öronproblem eller allergier är mer benägna att få öronblödningar. Även hundar med tunna och långa örsnibbar löper högre risk att utveckla blodöra.
Symtom vid blodöra
Särskilt på insidan sväller öronlappen gradvis. De flesta hundar skakar mycket på huvudet och känner ibland smärta. Ibland har hunden inte visat några öronproblem alls och svullnad är det första symtomet på ett eventuellt öronproblem. Vid en öroninflammation är hörselgången irriterad, röd och kan lukta illa. Med en allergisk sjukdom kan huden på öronlappen och andra delar av kroppen (armbågar, ljumskar) bli inflammerad.
Ställa diagnos
En slutlig diagnos ställs genom aspiration och analys av vätskan som finns mellan hud och brosk.
Vilken behandling finns för blodöra?
Det finns ett antal olika behandlingar som används för att behandla öronblödningar och blodöra. I vissa fall dräneras den blodfyllda öronlappen, och ibland görs en något större operation. Det anses nu som fördelaktigt att vänta några dagar innan rengöring eller annan behandling, eftersom det minskar risken för återfall. Öronlappen kan krympa till ett så kallat “blomkålsöra” om behandling inte väljs.
Veterinären undersöker hunden för att fastställa orsaken till att huvudet skakade. När en orsak har hittats börjar behandlingen.
Har du frågor om blodöra är du välkommen att kontakta oss så hittar vi en veterinär i din närhet.