Många säger att hunden är människans bästa vän, men jag vet en hel del som skulle säga emot här. En kattungar är något av det sötaste vi har på denna planet och att skaffa en katt är en så härlig känsla! En katt kommer vara en fin vän till dig där hemma i många många år. Men en katt kräver ett ansvar utav dig i form av kärlek, tid och inte minst pengar.

Så för att du ska ge dig själv de bästa förutsättningarna för att bli en så bra kattägare som möjligt kommer här 10 saker och tips som är bra att veta inför du skaffar en katt.

1. SKAFFA EN HEMLÖS KATT

Jag tycker att det är viktigt att börja en lista för att skaffa katt med denna punkten. Det finns väldigt många hemlösa katter som mer än gärna skulle vilja ha ett fint nytt hem och en fin familj som bryr sig om dom. Så när du ska skaffa katt, kolla då ditt lokala katthem om det finns några katter.

Jag garanterar att du kommer göra rätt genom att hjälpa en katt och du kommer få tillbaka den kärlek som du ger din katt.

2. VÄLJ VILKEN KATTRAS DU VILL HA

Adopterar du inte en katt via ett katthem så bör du istället börja kolla vilken typ av kattras som skulle passa in hemma hos dig. Många raskatter har egenskaper som har avlats fram under många många år och dessa typer av egenskaper hos raskatter är då lättare att förutspå. Har du småbarn kan en raskatt vara för dig då du vet att du får en ganska lugn katt som passar in i er livssituation.

En så kallad bondkatts egenskaper är svårare att förutspå men även denna kan självklart fungera bra för småbarn. Allt handlar om vad just du är ute efter för kattras.

3. TRÄFFA KATTEN & KATTUNGEN FÖRST

Det finns alltid flera annonser ute i lokaltidningar och på säljsajter som Blocket för kattungar och katter. Se alltid till att träffa katten före du väljer att genomföra ditt köp så att det känns bra för dig och katten. Ett tips om du är ute efter en väldigt spcifik egenskap hos en katt är att spendera lite tid med kattungens mamma och pappa för att se vilka drag som katten kan tänkas få senare i livet.

4. DAGS ATT FÖRBEREDA HEMMET INFÖR KATTENS ANKOMST

Du har nu bestämt dig för att köpa och skaffa en katt – kul tycker vi! Du kommer ha många fina (och jobbiga hehe) stunder med din katt framöver.

Innan du åker och hämtar din kattunge (eller katt) så kan det vara bra att förbereda ditt hem så att det är säkert för katt.
En kattunge är som ett barn, det är nyfiket och den kommer inte veta vad den får och inte får göra direkt, därför är det viktigt att du har säkrat ditt hem så att det inte sker några olyckor.

  • Saker som du själv inte skulle vilja konsumera vill du inte heller att din katt får i sig. Ställ bort tvättmedlet från badrumsgolvet, se till att det är stängt in under vasken och att alla kemikalier är borta.
  • Jorden i dina blomsterkrukor är en hit att både äta och sprätta runt. Antingen tar du och ställer bort dessa eller så tar du foliepapper och klär in krukan i så att dom inte kommer åt jorden.
  • Håll det stängt till tvättmaskin och torktumlare så att katten inte hoppas in där. Likaså toalettstolen. Tappa inte heller upp ett bad och lämna det övervakat!
  • Stäng fönster så att katten inte kan ta sig ut.

Nu är du redo att åka och hämta hem din gulliga kattunge!

5. SKRIV ETT AVTAL MED SÄLJAREN

Det är bra att upprätta ett avtal med säljaren så att du har det på papper. Du hittar ett avtal här hos Kustkatten.

6. KOLLA UPP DIN NÄRMSTA (& BÄSTA) VETERINÄR

Nu när du är kattägare så är det bra att veta vart din närma veterinär finns. Du hittar din kommun här – där kan du sen hitta och jämföra veterinärkliniker.

7. FÖRSÄKRA DIN KATT SÅ SNART DU SKAFFAT DEN

En sak som du absolut inte får missa att göra och som du ska göra så snart som möjligt är att försäkra din kattunge.

8. KÖP MAT- OCH VATTENSKÅLAR TILL DIN KATT

Köp hem ordentliga mat- och vattenskålar till din kattunge. Viktigt att vara tydlig direkt vart dom ska stå så att katten lär sig – håll därför inte på att flytta runt dom.

Tänk på att köpa skålar av ett välkänt och bra varumärke. Du vill inte att det ska lossna färg eller dylikt från din skål som kattungen kan få i sig. Även att det är av bra och giftfria plaster och du väljer en skål i plast.

9. TRANSPORTBUR FÖR RESOR

En transportbur är självklart bra att ha skaffat redan innan du hämtar din katt, dock är det många som istället har katten i sin famn för att hålla den lugn. Upp till dig vad som känns bäst, dock är en bur garanterat säkrare.

Köp en säker och stabil bur så kommer du aldrig behöva köpa en ny under kattens liv.

Många katter blir rädda för att åka i buren, så ett tips är att ha kattburen även i vardagen där hemma. Då kan katten vänja sig vid buren och när ni ska till en veterinär så blir det förhoppningsvis inga problem!

10. DETTA BEHÖVER KATTUNGEN

Kärlek är det enda du behöver ge din kattunge! Nej så enkelt och billigt är det tyvärr inte haha – det finns lite andra saker som den mår bra av att ha.

  • Sovplats – En mjuk och skön sovplats bör du ha ordnat till din kattunge redan från första natten. Då menar jag inte din säng, men visst är det mysigt!
  • Kattlåda – Katteungen behöver någonstans att gå för att uträtta sina behov. Tänk på att katten ska kunna ta sig in i lådan, så inte för hög kant. Framöver så vill du dock ha högre kant så det inte skvätter ut för mycket kattsand och även gärna tak.
  • Klösmöbel – Någonstans där din kattunge kan klösa är bra. På så vis klöser den förhoppnignsvis inte på din säng eller soffa.

Nu hoppas jag att du känner dig redo inför att skaffa en katt eller en kattunge! Har du fler tips att dela med dig av så lämna gärna en kommentar här nedan – all lycka till!

Relaterade artiklar om katter:

Lämna ett svar