Vad är egentligen kattsnuva?

Kattsnuva är vad det låter som, det är när din katt blir förkyld och snuvig. Det går enklat att jämföra med en influensa hos oss människor där vi blir snuviga, ögon och näsa rinner, känningar i luftvägar och även nysningar hos katten.

Kattsnuva är alltså en förkylning, en luftvägsinfektion hos katten.

Tydliga symptom på kattsnuva

Från dess att din katt har varit i kontakt med smittan kan det ta allt från några dagar upp till ungefär en vecka tills dess att du börjar märka symptom hos katten.

Några symptom som kan vara bra att hålla koll på är:

Det brukar ta 2-9 dagar från när katten kommit i kontakt med smittan som sjukdomen bryter ut. Då brukar de vanligaste symtomen visa sig. Vanliga symtom är:

  • Täppt näsa
  • Ögon som rinner
  • Svårt att andas
  • Tröttare än vanligt
  • Feber
  • Hosta
  • Nysningar
  • Nos som rinner
  • Sår på hornhinnan

Smittar kattsnuva?

Ja kattsnuva smittar absolut. Infektionen kan smittas på flera sätt men oftast är det via ett virus från en sjuk eller frisk katt. Friska katter kan vara imuna mot viruset men kan dock samtidigt ge viruset vidare till andra katter.

Viruset kan leva upp till ungefär en vecka på kläder, leksaker och matskålar. Detta betyder att din katt inte ens behöver komma i kontakt med en annan katt för att bli smittad och få kattsnuva, en förkylning hos katten.

Finns det vaccin?

Ja det finns vaccin för kattsnuva, men det hjälper tyvärr inte din katt mot att bli smittad av viruset. Det vaccinet gör är att lindra sjukdomen så att din katt inte blir lika sjuk. Även vaccinerade katter kan sprida kattsnuvan vidare till andra katter.

Är kattsnuva allvarligt?

Kattsnuva är i de allra flesta fall inte en så väldigt allvarlig sjukdom för vuxna katter. Katten kan dock må väldigt dåligt av förkylningen under en period.

Har du en kattunge eller en katt som lider av andra sjukdomar och dom får kattsnuva kan det vara väldigt allvarligt, ja till och med dödligt. Ta direkt kontakt med din veterinär om du tror att din katt har kattinfluensan.

Behandla kattsnuva

Tror du att din katt har kattsnuva bör du kontakta en veterinär.

Du hittar veterinär för din kommun här – eller så kommer du snabbt i kontakt med en veterinär online här.

Veterinären kan förhoppningsvis ganska snabbt fastställda vad det rör sig om genom att kolla tidigare sjukdomshistoria. Ibland kan ett blodprov behövas tas beroende på hur allvarligt det är

Förebygga kattsnuva?

Du kan som vi nämnde ge din katt vaccin mot de två virus som kan ge smittan. Detta kommer inte göra så att din katt undviker smittan, men det kan hjälpa till och motverka en del av symptomen som finns för influensan.

Har du din katt på katthem eller liknande bör du absolut ge din katt vaccinet.

Om din katt mår dåligt – besök en veterinär direkt!

Svar till “Kattsnuva – förkyld katt?”

Lämna ett svar