Hör du ett pip när din hund går på en hård yta? Det kan betyda att det är dags att klippa klorna. Att hålla hundens klor klippta är en viktig del i hundens hälsa. Det är speciellt viktigt eftersom det kan leda till hälsoproblem om de är för långa, t.ex. ömma klor och brutna tår. För många hundägare kan processen dock vara läskigt speciellt att klippa klor på hund som inte vill. Men också om hunden inte gillar att bli rörd eller att man håller fast ben och fötter.

Men det behöver inte vara skrämmande att klippa klor på hund som inte vill.
Här är några bra tips om hur man klipper hundens klor:

  1. Gör hunden bekväm med att du tar på hundens tassar utan att ha någon klotång i närheten. Ta både på benen, tassarna och på varje tå så att hunden blir van med beröringen. Ge hunden komplimanger och någon godsak efter för att få hunden att associera beröring med något härligt!
  2. Inspektera hundens tassar mellan tårna och se om det finns några skador eller eventuell smuts.
  3. Håll pälsen på tassarna trimmad då det minskar smuts, småsten, tjära etc att fastna under hundens tassar.
  4. När hunden vant sig vid beröringen kan du introducera klotången sakta och börja med att enbart klippa en klo, det är okej om det tar flera dagar att bli färdig, men det är bra att ta lite i taget tills det att hunden vant sig.
  5. När du klipper klorna ska du klippa dom i rätt vinkel, själva klippet ska ske där klon börjar böja sig.
  6. Var inte för snabb, för många hundägare själva ”klippet” den nervösaste delen. Klipper man fel kan hunden börja blöda. Om hunden inte har mörka klor går det att det rosa området man ska undvika. Men om hunden har mörkare klor är det svårare att se.
  7. Använd en fil när du klippt klorna för att mjuka till kanterna.

Kom ihåg att om det inte känns bra – gå till någon som erbjuder kloklippning och är duktiga på det. Blir du bra på det själv kan du däremot spara pengar och köpa fler leksaker och snask till din hund.

Lycka till med klippningen!

4 svar till “Tips på hur du kan klippa klor på hund som inte vill”

  1. Jag för röra både benen, tassarna, klorna och kan pilla mellan trampdynorna utan problem MEN när kloklipparen kommer fram blir det en helt annan sak. Han rycker undan tassen o morrar och biter ( inte hårt). Det har gått bra att klippa tidigare med nu som 1 1/2 åring är det i princip omöjligt. Jag vill inte hålla fast honom (väger ca 55 kg) är rädd för att förvärra sutuationen. Vad kan jag göra ?

    Svara
  2. Hej, detta var ju ett tag sedan men ämnet är ju ständigt aktuellt. Med denna vovve får du börja från början igen. Så här gör jag. Rusta dig med lugn och ro och “massor” av godis – grillad kyckling t.ex. OCH en liten trädkvist, som när du klipper den med klotången så låter det som när du klipper klo. Håll tassen bekvämt – ge godis, beröm – håll kvisten tillsammans med tassen och klipp i kvisten – godis beröm. Fortsätt så. Ignorera oönskat beteende och släpp inte tassen förrän du är klar. Ev. så klipper du ingen klo första gången, beroende på hur det artar sig. Lycka till.

    Svara
    1. Hej Ingrid, stort tack för dina tips! Det är garanterat många som kommer bli glada av att få tips 🙂

      Svara
  3. För mig fungerar inte det. Vi kan mysa, ta på klorna peta i timmar på tassarna. Tar jag fram tången springer hon i under sängen. Kan ligga där i flera timmar.
    Sövning o kloklippning är det som gäller nu. Dyrt, ja
    Läst tusentals tips. Du fungerar inte på min hund.
    Mvh
    Stefan

    Svara

Lämna ett svar