P-piller kan du ge till din katt för för att förhindra dräktighet hos katten på ett naturligt och smidigt sätt. Det som sker av p-pillret är att katten hamnar i en så kallad falsk dräktighet och kommer då inte komma in i brunst.
Anledning till att ge din katt P-piller
Katter som löper inte får para sig kan må psykiskt dåligt och bli frustrerade. De kan må så dåligt att de kan få symptom som liknar riktiga sjukdomar. Detta löser du genom att ge din katt p-piller.
Du kan genom p-pillret styra när din katt ska löpa. När katten tagit ett pillar kan det ta flera månader innan dess att katten löper igen. På så vis kan du ha koll på löpet.
Läs mer om katter hos Veterinärkartan
Vilka typer ska få P-piller?
Har du inte tänkt att använda din katt för avel så kommer den få ett bättre liv och må bättre av p-piller eller kastrering. I Sverige är kastrering av katter helt klart vanligast.
När kan man börja ge katten P-piller?
Katter kan börja få sitt löp redan vid 4 månaders ålder, en del redan tidigare än så. Kastrering av katt kan du inte göra förens att katten är 4-5 månader gammal, då kan p-piller komma till hands för att undvika att din katt blir dräktig eller böjar må dåligt.
Kattens löp håller på i ungefär 1 vecka och under denna perioden så söker honan efter en hane att para sig med. Dessa perioder kommer sen ungefär var 14e dag.
Hur fungerar P-pillret?
P-piller är ett hormon som liknar progesteron. Progesteron i sig är ett könshormon som även vi människor har. Pillret kan tas av katten både som en tablett vilket är den vanligaste formen, men det går även att ta som en injektion.
Pillret ges till katten en gång i veckan medan injektionen ges var 4e månad.
Vad som är bäst för just din katt får du rådfråga en veterinär om. Bägge är receptbelagda.
Här hittar du en veterinär i just din kommun
Fördelar och nackdelar med P-piller
En stor nackdel med p-piller hos din honkatt är att du inte vet om hon verkligen har fått i sig pillret. Det finns en chans till att katten spyr upp pillret och på så vis kommer det inte att hjälpa något.
Fördelen med P-piller kontra kastrering är att du kan undvika oönskad dräktighet men om du sen vill ha en dräktig katt finn chansen.
Biverkningar av P-piller för katt
Biverkningar som finns är en något ökat risk för livmoderinflammation, juvertumörer och en väldigt liten risk för diabetes.
Värt att nämna är att kastrering alltid kommer att vara det säkraste sättet för att undvika oönskad dräktighet hos din katt.
Hej. Jag har en turkisk angora-katt med efterlängtad kull just nu. Jag vill ogärna kastrera henne än, och har försökt få tag på p-piller från evidensbaserad och FirstVet. Utan resultat.
Var kan man få tag på en korttidskur?(jag tänker inte låta henne gå på p-piller som långsiktig lösning).
Vad heter p-pillret som egentligen är för människa, men som baseras på samma aktiva substans? (är det progesteron som är den aktiva substansen?)
Tacksam för svar 🙂
Varma sommarhälsningar
Karin
Hej Karin,
Ursäkta att vi inte har svarat på din kommentar här under semester och sommar. Hoppas det har gått fint med kullen!:)
Försök istället att vända dig direkt till en veterinärklinik så kommer du att få den hjälp du behöver, om du inte redan fått det 🙂
Allt gott och ha en underbar höst!
Hej! Jag har en 14 år gammal honkatt som är okastrerad. Är det hälsosamt för katten att bli kastrerad så gammal? Dessutom är hon en utekatt som inte gillar vara inne några längre perioder, särskilt inte på sommaren. P-piller till katt har varit nästan omöjligt att få tag på de senaste åren.
Mvh. Peter