Att regelbundet ta din hund till veterinären är viktigt i alla stadier av livet. Det är särskilt viktigt om du tar med dig hunden för första gången hem – valpar behöver speciella uppsättningar av tester och vaccinationer, även med okänd historia eller redan existerande medicinska tillstånd. När din hund åldras blir den mer mottaglig för sjukdomar och kommer att kräva en mer särskild behandling. I alla faser av hundens liv kommer hälsokontrollen att vara av avgörande betydelse för hundens tillväxt och utveckling.

Veterinärbesök med valp

Om du får en valp, är ett veterinärbesök en av de absolut första sakerna du bör göra. Din valps första veterinärbesök kommer att innebära en fysisk undersökning, maskning och avföringsprov, men det kommer också att innebära att du lär dig hur du ska ta hand om din vän. Gör en lista med frågor till din veterinär före besöket tillsammans med någon form av hälsoinformation som tillhandahålls av djuraffär eller uppfödare. Hunden återkommer också till veterinären för uppföljningsvaccinationer några veckor senare.

 

Vad kan man förvänta sig

Om din valp växer, kommer han fortfarande att behöva besöka veterinären om han blir sjuk och för årliga undersökningar. Ett årligt besök är vanligtvis en bra tid för din veterinär att göra en fysisk undersökning på din hund. Detta inkluderar att ta din hunds temperatur, väga hunden och kolla hjärta, lungor, mage, tänder, ögon, öron, hud och päls. Det är också viktigt att återkomma på dessa årliga besök så att din veterinär kan behålla kunskap och förhållande till din hund.

 

Andra skäl till att ta din valp till veterinären

Utanför de årliga undersökningarna finns det flera andra orsaker till att du kanske behöver ta din hund till veterinären. Valpar är gillar att röra sig och hitta nya saker, det är väldigt stor risk att de kan uppleva ett eller flera av dessa gemensamma medicinska tillstånd, inklusive öroninfektioner, urinvägsinfektioner, bakterieinfektioner, hudallergier, artrit och tarmproblem.

Var noga med att dokumentera ett onormalt tecken som du ser i valpen om du misstänker att den kan vara sjuk, så att du kan dela detta med din veterinär för att enklare kunna ställa diagnoser. Kom ihåg att uppmärksamma när symtomen började, och vad hunden gjorde vid situationen, var den ute och sprang eller efter att ha ätit något.

En annan viktig anledning att besöka veterinären för att kastrera din hund. Lär dig mer om vad du kan förvänta dig efter ingreppet.

 

Tips för en produktiv vistelse

En resa till veterinären kan vara en stressfull upplevelse för dig och din hund. Det finns många konstiga och intressanta sevärdheter, dofter, ljud, människor och djur som kan distrahera eller skrämma hunden. Här är några saker du kan göra för att planera en trevlig vistelse:

  • Lek med hunden eller ta den på en promenad innan du går till veterinären. Detta ger hunden en chans att bränna lite nervös energi och förhindra en eventuell olycka hos veterinären.
  • Om din hund är tillräckligt liten bör du ta den till veterinären i en bur. Detta kommer att skydda honom från att hamna i fejd med andra djur, och vice versa, och se till att han inte försöker springa iväg. Om din hund är sjuk kommer det att ge honom en chans att vila. Lägg också en filt och leksaker för att hjälpa hunden att lugna sig.
  • Håll din hund tyst i väntrummet. Även om den kan vara stolt över att träffa andra djur, är det bäst att hålla den i knät eller vid din sida. Att klappa hunden hjälper ofta för att lugna den. Om du befinner dig i provrummet, fråga din veterinär om du kan hjälpa till att hålla din hund. Veterinärer och djursköterskor har erfarenhet av att hålla nervösa och ängsliga djur, men det kan vara värt det om du tror att hunden blir mer bekväm i dina händer.
  • Veterinärkliniker och sjukhus är ofta mycket upptagna. Om du vill ha mer tid att prata med din veterinär, boka en längre tid eller besök under högtider. Kliniker brukar vara mest besökta tidigt på morgonen eller tidigt på kvällen.
  • Ta regelbundet din hund till veterinären och kontrollera. Ju mer din veterinär ser din hund, desto bättre kommer hon att kunna möta hans behov, och ju mer bekväm din hund kommer att vara vid kliniken.

Du bör också fråga din veterinär om råd om att upprätthålla hundens hälsa hemma, inklusive rätt näring, motion och vård. Om du tar hand om din hund mellan veterinärkontrollerna kan du minska på behovet av oväntade hälsokontroller.

Lämna ett svar